Apport adózása magánszemély esetén

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély részvénytársaságot alapított szellemi termék apportjával. Pénzbeli hozzájárulás nem volt. A könyvvizsgáló értékelése szerint az apport értéke 15 millió Ft. Az apport a társaság tőkéjében: 5 mFt törzstőke + 10 mFt tőketartalék. Kérdés: Az Ön véleménye szerint mi után kell a magánszemélynek személyi jövedelemadót fizetnie: az 5 mFt törzstőke (ennyi részvényt kapott) vagy a 15 mFt apport-érték után? Továbbá a társaságnak vagy a magánszemélynek keletkezik EHO-fizetési kötelezettsége, és ebben az esetben van-e maximuma? Segítségét előre is köszönöm F. Ágnes

Válasz

Tisztelt Kérdező,

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 16. §-a alapján a szellemi termék apportálásakor önálló (szellemi) tevékenységből származó bevétele keletkezik a magánszemélynek. A bevételből a szerzés érdekében felmerült költségek levonhatók, vagy a 10% költséghányad alkalmazható az adózó döntése alapján. A bevételszerzés időpontja a 9. § (2) bekezdés b) pontja alapján az üzletrész-tulajdonjog megszerzésének napja.

 

A szellemi termék tulajdonjoga tehát megváltozik,  úgy kell tekinteni, mintha azt az eredeti tulajdonos eladta volna, és nem pénzt, hanem üzletrészt kapott volna érte. Ennek megfelelően a társaság által apportként elfogadott összeg (15 millió Ft )az eredeti tulajdonos szellemi tevékenységéből származó bevétele.

üdvözlettel,