A társasházi közös költség áfája és bizonylatai

Számviteli szakmai műhelyünkbe érkezett egyik kérdésben arról érdeklődtek, hogy egy cég hogyan tudja visszaigényelni a közös költség áfáját, és ehhez milyen bizonylatot kell kiállítania a társasháznak.
Szakértőnk válaszában megírta, hogy a cég sajnos nem tudja visszaigényelni az áfát.
Ennek oka, hogy a  tulajdonostársak közössége és a közösség tagjai között nem történik adóköteles szolgáltatásnyújtás a közös tulajdon fenntartása során közösen igénybevett víz-, villany-, szemétszállítás stb. szolgáltatások ellenértékének a tulajdonostársak közötti megosztása miatt, még akkor sem, ha egyéb tevékenységére tekintettel a társasház áfa adóalannyá válik.
Ezért, ebben az esetben a társasház (mint a tulajdonostársak közössége) számlát nem bocsáthat ki a tagok felé, mivel a közösen igénybevett, hasznosított szolgáltatást nem nyújthatja tovább a tagoknak, hiszen a tagok alkotják magát a tulajdonközösséget is.
A társasház, csak mint a tulajdonostársak közössége válhat áfa adóalannyá. Az adóalanyiság áfa szempontból csak akkor valósul meg, ha a társasház, mint a tulajdonostársak közössége az áfatörvény szerinti gazdasági tevékenységet végez, azonban e gazdasági tevékenységnek közvetlenül a közös tulajdonban és közös használatban lévő ingatlanra, mint ellenérték fejében hasznosítandó dologra kell irányulnia. A társasház adóalanyisága az áfatörvény 5. § (2) bekezdése alapján, a közös tulajdonban lévő ingatlanra irányuló gazdasági tevékenység végzése miatt jöhet létre.
A közös költség bizonylata
Mint szakértőnk válaszából kiderült, nem lehet az áfát visszaigényelni, de ettől függetlenül érdemes röviden áttekinteni a közös költség bizonylatolását.
A közös költség könyvelési bizonylatául a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény 166. §-a szerinti bizonylat (pl. a befizetési csekk igazoló szelvénye, a befizetést igazoló pénztárbizonylat, átutalás esetén a bankkivonat) szolgál, a kiadás felmerülésének jogosságát pedig a közgyűlési határozat igazolja azon tulajdonosok (magánszemély, illetve nem magánszemély tulajdonos) esetében is, akik a közös költséget el akarják számolni költségként.