A pénzforgalmi elszámolás szabályai

2013. január 1-től alkalmazható lesz az áfa megállapítására a pénzforgalmi elszámolás, melynek lényege, hogy az adóalanynak a fizetendő áfát akkor kell megállapítania, ha a vevőtől már megkapta az ellenértéket. A beszerzései tekintetében pedig akkor gyakorolhatja az áfa-levonási jogot, ha kifizette a vételárat az eladónak.

A pénzforgalmi elszámolás szabályait az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt (Áfa tv.) új,  XIII/A. fejezete tartalmazza.

A pénzforgalmi elszámolás egyaránt vonatkozik az adóalany által fizetendő áfára, valamint a beszerzéseit terhelő levonható áfára. A pénzforgalmi elszámoláshatással van a pénzforgalmi elszámolást választó adóalany vevőjének levonási jogára is, ugyanis a vevő levonási joga is csak akkor keletkezik, ha a vételárat a pénzforgalmi elszámolást választó adóalanynak megfizeti.
Pénzforgalmi elszámolás választásának feltételei:
•    a tárgyév első napján kisvállalkozás (lásd a 2004. évi XXXIV. törvényben)
•  gazdasági céllal belföldön telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van belföldön, továbbá
•    nem áll csőd- vagy felszámolási eljárás hatálya alatt és
•    nem választott alanyi adómentességet.
A választás további feltétele, hogy az adóalany összes termékértékesítése,
szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenérték adó nélkül számított és éves szinten göngyölített összege
- sem a tárgy naptári évet megelőző naptári évben ténylegesen,
- sem a tárgy naptári évben ésszerűen várhatóan, illetve ténylegesen
nem haladja meg a 125.000.000 forintot.

A választás bejelentése és alkalmazási hatálya

A pénzforgalmi elszámolás választását, illetve annak megszűnését be kell jelenteni a NAV-hoz.
A pénzforgalmi elszámolás legkorábban a 2013. január 1-től kezdődő elszámolási időszakra alkalmazható. A 2013-ra vonatkozó választást legkésőbb 2012. december 31-én be kell jelenteni, az adóhatóság által rendszeresített és – bejelentésre már aktualizált – 2012. évre vonatkozó nyomtatványok felhasználásával.
A pénzforgalmi elszámolást a tevékenységét évközben kezdő adóalany is választhatja, az erre vonatkozó nyilatkozat a tevékenység megkezdésének bejelentésével egyidejűleg tehető meg.
Ilyenkor az időarányosan számított értékhatár várható, illetve tényleges teljesítését kell vizsgálni.
Aki 2013-ra pénzforgalmi elszámolást választ, a termékértékesítései, szolgáltatásnyújtásai után fizetendő áfáját pénzforgalmi szemléletben köteles megállapítani, és a 2013. január 1-től kezdődően érvényesítendő levonható áfa tekintetében levonási jogának gyakorlása során is ezt kell alkalmaznia. Ebből következően 2013-ban a pénzforgalmi elszámolás időszakában a 2013. január 1. előtti beszerzései tekintetében is csak pénzforgalmi szemléletben gyakorolhat levonási jogot.

Az adóalany által fizetendő adó megállapítása
A pénzforgalmi elszámolás vonatkozik az adóalany által fizetendő olyan általános forgalmi adóra, amelyet az adóalanynak az általa
– belföldön
– a pénzforgalmi elszámolás időszakában
– teljesített
– termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása után
kell fizetnie.
E feltételnek megfelelő esetben a fizetendő adót az adóalanynak az adót is tartalmazó ellenérték jóváírásakor, kézhezvételekor kell megállapítania.
Kivételek:
Az Áfa törvény 196/B. §-ban kivételként meghatároz bizonyos ügyleteket, melyek nem tartoznak a pénzforgalmi elszámolás alá.(részletesen lásd melléklet)*
Számlázás
Fontos tudnivaló, hogy a számlán fel kell tüntetni a „pénzforgalmi elszámolás” kifejezést. Ez azért fontos, mert a pénzforgalmi elszámolás alkalmazása a fizetendő adó megállapításának és a vevő levonási joga keletkezésének időpontját befolyásoló körülmény. Ha az adóalany a számlán nem tünteti fel a pénzforgalmi elszámolás tényét, akkor arra az értékesítésre, szolgáltatásnyújtásra nem alkalmazhatja a pénzforgalmi elszámolást, a fizetendő adót az Áfa tv. 55–58. §-ait alkalmazva a teljesítés időpontjában kell megállapítania. Az ilyen számla alapján a vevő adóalany adólevonási joga is az ellenérték kifizetésétől függetlenül a teljesítéskor keletkezik.

*A NAV részletes útmutatója