A NAV pontosította a kulturális szolgáltatások körét

Az adóhatóság állásfoglalásában pontosan meghatározta mely  eseményre vonatkozhat az adómentesen nyújtható kulturális programra szóló bérlet vagy jegy.
Az szja-törvény szerint évi 50 ezer forintig a munkaadó adómentesen adhat kulturális programra szóló bérletet vagy jegyet  az alkalmazottaknak, az 50 ezer forint feletti rész az általános juttatásoknak megfelelően adózik, vagyis az érték 1,19-szerese után szja-t és 27 százalék ehót kell fizetni.
A belépők eredetileg csak sporteseményekre szólhattak, 2013-tól azonban egy módosítással a kulturális programokra is kiterjesztették ezt. Így a színházi, múzeumi belépő, de még a könyvtártagsági díj is letudható ezzel a juttatással adómentesen.
A NAV most pontosította ezt a kört: közleményében állást foglalt arról, hogy a mozik nem számítanak a kedvezményezetti körbe - vagyis a kiállítások mellett csak az élőszereplős programok férnek bele a kedvezménybe. Ezen belül azonban lényegében mindenféle program vagy szolgáltatás szóba jöhet, így a táncház, az alkotói klub és zenei előadás is − utóbbi körben a könnyű- és a komolyzene is, a szervezőtől és a helyszíntől függetlenül, így akár külföldi események, fesztiválok is az adómentes juttatások részei lehetnek.
A hatóság egyértelműsítette azt is, hogy a juttatás adható utalvány formájában is, ha az megfelel az előírásoknak (vagyis csak a korlátozott termékkörre váltható be).
Az adóhivatal részletes magyarázata:
Milyen kulturális szolgáltatások sorolhatók az adómentesen juttatható körbe?

Adómentes lehet a belépőjegy, bérlet formájában adott juttatás, ha az:
- muzeális intézmény, művészeti létesítmény kiállítására,
- színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, vagy
- közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatatás igénybevételére
szól.
A muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítása a szavak hétköznapi jelentése alapján értelmezhető fogalmak. Ugyanakkor az állatkerti szolgáltatás – eltérő tevékenységi besorolása okán – nem tartozik ide.
A színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadások közös jellemzője, hogy az előadások élőszereplősek. Így a hagyományos színházi, cirkusz és koncert produkciókon kívül ide sorolhatók a komoly- és könnyűzenei előadások, továbbá a színház és zenei elemeket egyaránt tartalmazó produkciók (opera, operett), de ide tartoznak a kabaré vagy humorest jellegű fellépések is, függetlenül attól, hogy azokat ki szervezi, illetve milyen intézmény ad azoknak otthont.
A közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatatás értelmezéséhez a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 1. számú mellékletének r) pontja ad iránymutatást, amely szerint közművelődési tevékenység a polgárok iskolán kívüli, öntevékeny, önművelő, megismerő, kultúraelsajátító, művelődő és alkotó célú cselekvése, amely jellemzően együttműködésben, közösségekben valósul meg. Közművelődési tevékenységet azonban nemcsak közművelődési intézményben [Kultv. 1. számú melléklet p) pont], hanem bármely helyen, például az ún. közösségi színtéren [Kultv. 1. számú melléklet s) pont] is meg lehet valósítani.
Az előzőekből következően egy művelődési központ által szervezett vagy a   faluháztól bérelt helyiségben működtetett táncház, bármilyen alkotó foglalkozás, klub, szakkör, ismeretterjesztő előadás stb. adómentes kulturális szolgáltatásnak    tekinthető, ugyanakkor a piaci alapon szerveződő mozik tevékenysége nem sorolható ide.

További részletek itt.