A külföldi utast megillető áfa-mentesség szabályai

Az Áfa törvény az export adómentességek körében külön szabályozza az olyan termékértékesítés adómentességét, amelynél a beszerző külföldi utas és a termék a külföldi utas személyi vagy útipoggyászának részeként hagyja el az Európai Közösség területét.  Az adómentesség feltétele, hogy a termék – a vámhatóság által igazoltan – az értékesítés teljesítését követő 90 naponbelül elhagyja a Közösség területét.
Kik tekinthetőek külföldi utasnak?
Az Áfa tv. alkalmazásában külföldi utas az a természetes személy, aki
- a Közösség egyetlen tagállamának sem állampolgára, és nem jogosult a Közösség egyetlen tagállamában sem állandó ott tartózkodásra, illetve
- a Közösség valamely tagállamának állampolgára ugyan, de a lakóhelye a Közösség területén kívül (vagyis harmadik országban) van.
Milyen feltételeket kell a vásárláshoz kapcsolódóan teljesíteni?
- A termékértékesítés adót is tartalmazó ellenértékének meg kell haladnia a 175 eurónak megfelelő pénzösszeget. Nem kell minden egyes termék árának ezt az összeget meghaladnia, elegendő, ha ugyanazon számlán a vásárolt termékek ellenértéke együttesen haladja meg a 175 eurót. Az euróban meghatározott értékhatár forintösszegének számításakor 2012-ben az MNB által közzétett, 2011. október 3-án érvényes, hivatalos forint/euró devizaárfolyamot kell alkalmazni, az átváltás eredményeként kapott összeg 1000 forintra kerekítendő.
 Ennek megfelelően 2012-ben a forintban meghatározott értékhatár 52 000 forint.
- A külföldi utasnak az érvényes úti okmányával vagy személye azonosítására szolgáló egyéb, Magyarország által elismert érvényes közokirattal (a továbbiakban együtt: úti okmány) igazolnia kell a jogállását.
- A vásárláskor a külföldi utasnak számla kibocsátását kell kérnie. A számlának (illetve egyszerűsített adattartalmú számlának) a külföldi utas azonosítására szolgáló adatai nem térhetnek el a külföldi utas úti okmányában szereplő adatoktól.
- A vásárláskor a külföldi utasnak a termékértékesítő felé jelzett adómentesség érvényesítésére irányuló szándékát figyelembe véve a termék értékesítője adó-visszaigénylő lapot állít ki, melynek első két példányát a külföldi utasnak adja át (a harmadik példány az értékesítőnél marad).
Mit kell tudni az adó-visszaigénylő lapról?
Az adó-visszaigénylő lapon a következőknek kell szerepelnie:
- a termékértékesítést teljesítő adóalany neve, címe, adószáma;
- a külföldi utas (vevő) neve, címe, úti okmányának száma (az úti okmányban szereplő adatok
alapján kitöltve);
- a termékértékesítés teljesítését tanúsító számla sorszáma;
- a termékértékesítés – adóval együtt számított – (össz)ellenértéke;
- a terméket a Közösség területéről kiléptető hatóság záradékának és bélyegzőjének helye
annak igazolására, hogy a termék a Közösség területét elhagyta.
Az adó-visszaigénylő lap rovatait legalább négy nyelven (magyarul, németül, angolul és oroszul) kell feltüntetni, és magyar nyelven kell kitölteni. Az adó-visszaigénylő lapot a termék értékesítője tölti ki a vásárlást igazoló számla, egyszerűsített adattartalmú számla adatainak figyelembevételével. Egy adó-visszaigénylő lap csak egy számla adatait tartalmazhatja.
Adó-visszaigénylő lapként az adóhatóság által rendszeresített illetve az adóhatóság által jóváhagyott nyomtatvány alkalmazható. „A külföldi utas adó-visszaigénylő lapja” elnevezésű, az adóhatóság által rendszeresített nyomtatvány (azaz az adó-visszaigénylő lap) és kitöltési útmutatója a nagyobb postahivatalokban, illetve megrendelésre, bármely postahivatalban beszerezhető, illetve a kitöltési útmutató az internetről letölthető. Amennyiben a termék értékesítője az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványtól eltérő adó-visszaigénylő lapot kíván alkalmazni, azt akkor teheti meg, ha az általa alkalmazni kívánt nyomtatványt az adóhatóság előzetesen jóváhagyta. A termékértékesítő által rendszeresített és az adóhatóság által jóváhagyott adó-visszaigénylő lapnak a termékértékesítőnél kell rendelkezésre állnia.
Meddig és hogyan kell a terméket a Közösség területéről kivinni?
A termékértékesítés csak akkor lehet az Áfa tv. 99 §-a alapján adómentes, ha a külföldi utas a Magyarországon vásárolt terméket a vásárlástól számított 90 napon belül a Közösség területéről a személyi vagy útipoggyászában kiviszi, és a kivitelt az a vámhatóság, amelynek az illetékességi területén a külföldi utas a Közösség vámterületét elhagyja, a számla (illetve egyszerűsített adattartalmú számla) egyidejű bemutatása mellett az adó-visszaigénylő lap záradékolásával igazolja.
A vámhatóság az adó-visszaigénylő lapot csak a termék külföldre történő kiszállításakor záradékolhatja. Utólagos záradékolásra csak akkor van lehetőség, ha a termék kivitele időpontjában az igazolás a vámhatóság hibájából maradt el.
Egy vámkezelés során több adó-visszaigénylő lap záradékolására is sor kerülhet. (A vámhatóság az adóvisszaigénylő lap záradékolt és lebélyegzett második példányát a külföldi utastól bevonja.)
Milyen további feltételei vannak az adómentességnek?
A termékértékesítés az egyéb törvényi feltételek fennállása esetén is csak akkor lehet az Áfa
tv. 99. §-a alapján adómentes, ha a termék értékesítőjénél rendelkezésre áll az adóvisszaigénylő lapnak a termék határidőn belüli kivitelét igazoló, vámhatóság által záradékolt és lebélyegzett első példánya. Az adó visszatérítéséhez a külföldi utasnak (illetve meghatalmazottjának)
a saját számla példányát is vissza kell juttatnia a termékértékesítőhöz.
Hogyan érvényesíthető az adómentesség?
- Az adómentesség fő szabályként a külföldi utast közvetve, vagyis az áthárított adónak a külföldi utas részére történő utólagos visszatérítése útján érvényesül. A külföldi utas a termékértékesítéshez kapcsolódóan megfizetett adót utólag, a termék kivitelét követően, az adó visszatérítéshez szükséges – az adómentesség alkalmazásának jogszerőségét alátámasztó – bizonylatok rendelkezésre bocsátásával kéri a termék értékesítőjétől.
A termékértékesítő a külföldi utas felé teljesített termékértékesítés során áthárított adót a termékértékesítés teljesítési időpontját is magába foglaló adó-megállapítási időszak bevallásában fizetendő adóként szerepelteti. A termékértékesítő abban a bevallásában csökkentheti az adókötelezettségét a külföldi utasnak visszatérített adóval, amelynek az adómegállapítási időszakában az adót a külföldi utas számára visszatérítette.
- Az előzőektől eltérően a termék értékesítője – saját kockázatára – dönthet úgy is, hogy a termékét adómentesen értékesíti a külföldi utas részére (vagyis a termékértékesítésről kibocsátott számlájában eleve nem hárít át adót a külföldi utasra). A külföldi utasnak ilyen esetben is a termékértékesítő rendelkezésére kell bocsátania az adó-visszaigénylő lap vámhatóság által záradékolt és lepecsételt első példányát. Abban az esetben például, ha a termékértékesítő az Áfa tv. 99. §-a szerinti adómentesség alkalmazásának jogszerőségét nem tudja alátámasztani – és a kérdéses ügylet az Áfa tv. egyéb előírásai alapján sem minősülhet adómentesnek – a termékértékesítőnek célszerő a termékértékesítés teljesítési időpontját is magába foglaló adó-megállapítási időszakra vonatkozó önellenőrzés keretében a termékértékesítést
terhelő adót bevallania és megfizetnie. (A vámhatóság által záradékolt és lepecsételt adó-visszaigénylő lap hiányában, illetve 90 napon túli kivitel esetén a termékértékesítő az ügyletre az Áfa tv. 99. §-a alapján adómentességet nem alkalmazhat.)
Hogyan történik az adómentesség érvényesítése adó-visszatérítés keretében?
A külföldi utas az áfa visszatérítését attól az adóalanytól kérheti, akitől a terméket vásárolta.
Az áfa visszatérítéséhez a termékértékesítő rendelkezésére kell bocsátania az illetékes vámhatósági záradékkal ellátott eredeti adó-visszaigénylő lap első példányát, valamint a kereskedő által kibocsátott számlát.
Az áfa visszatérítését a külföldi utas helyett, a külföldi utas nevében és képviseletében olyan személy kérheti, akinek erre a külföldi utas írásbeli meghatalmazást ad. A külföldi utas nevében és képviseletében eljáró személynek a termékértékesítő rendelkezésére kell bocsátania az írásbeli meghatalmazását.
Az adó-visszatérítés a külföldi utast főszabály szerint forintban illeti meg, a visszatérített adót készpénzben kell kifizetni. A külföldi utas és a termékértékesítő ugyanakkor ettől eltérő pénznemben és fizetési módban is megállapodhat.
A termékértékesítő az adó visszatérítésével egyidejűleg köteles biztosítani, hogy a számla (egyszerűsített adattartalmú számla) ismételt adó-visszatérítésre ne legyen alkalmas, mégpedig úgy, hogy azon szerepelteti az „áfa elszámolva” jelölést. A számla (egyszerűsített adattartalmú számla) külföldi utas számára történő visszaszolgáltatását megelőzően az ismételt adó-visszatérítésre alkalmatlanná tett bizonylatról a termékértékesítőnek fotómásolatot kell készítenie, amelyet a nyilvántartásában köteles megőrizni.