A csekkadó és a bankadó új szabályai

A parlament által elfogadott adó-salátatörvény és a módosító indítványok hatására jövőre a tranzakciós illeték - ismertebb nevén csekkadó- általános mértéke 0,2 százalékra nő, a készpénzfelvételre pedig magasabb, 0,3 százalékos illetékkulcs lesz érvényes.
Az illetékköteles körbe kerül a pénzváltási tevékenység, a kölcsöntörlesztés, a hitelkártyával történő ATM készpénzfelvétel, valamint a pénzforgalmi szolgáltató által levont jutalék- és díjbevétel. A tranzakciós illeték kiterjed az állampapír forgalmazására is.
Illetékmentes:
- a korlátozott rendeltetésű fizetési számlákról történő kifizetés (ezek: a TBSZ, Start, NYESZ számlákról és a letéti számlákról történő kifizetések),
- a közös vagy részben közös tulajdonú számlák közötti tranzakciók
- az Európai Unióba történő befizetések,
- az unióból származó támogatások fogadásához kapcsolódó kincstári, illetve egyéb nemzetgazdasági számlatulajdonosok kezelésében lévő uniós számlák.
Az Európai Bizottság ajánlásaira tekintettel a Magyar Nemzeti Bank kikerül a pénzügyi tranzakciós illetékfizetésre kötelezettek köréből.
A tranzakciós illeték hatálya – az Európai Bizottság pénzügyi tranzakciós illetékre vonatkozó javaslata nyomán – 2014. január 1-jétől kiterjed az értékpapírügyletekre, ide értve az értékpapírra vonatkozó derivatív ügyleteket is. Az ügylet ellenértékére (értékére) vonatkoztatva az adó mértéke származtatott (derivatív) ügyletnél 0,1 ezrelék, egyéb értékpapírügyletnél 1 ezrelék.
Bankadó, energiaszolgáltatók adója
A pénzügyi szervezetek 2013-ban is kötelezettek maradnak a pénzügyi szervezetek különadójának megfizetésére, továbbá a hitelintézeti különadó is megmarad.
Az energiaszolgáltatókat terhelő jövedelemadó („Robin Hood adó”) 31 százalékra emelkedik, az adóból azonban az új beruházásokra tekintettel érvényesíthető adókedvezmény, legfeljebb a számított adó 50 százalékáig.