Nagyméretű fájlok küldése

2023-05-19
Mit érdemes tudni a nagyméretű fájlok küldésével kapcsolatban és milyen más megoldások léteznek az e-mailen kívül?

Mindannyian szembesültünk már azzal a kihívással, hogy nagyméretű fájlokat szeretnénk elküldeni e-mailen keresztül. Szinte minden email-szolgáltatónak van korlátja a csatolmányok méretére, általában ez 25MB. Vagyis ha a fájlunk ezt a méretet meghaladja, akkor más megoldást kell keresnünk. Ezen kívül, még ha sikerül is az elküldés, a túl sok nagy fájl miatt gyorsan megtelhet az e-mail fiókunk és a címzetté is.

A világban naponta több mint 300 milliárd emailt küldenek és fogadnak. Ennek egy jelentős része tartalmaz csatolmányokat, melyek közül sok meghaladja az email-szolgáltatók által megengedett méretet. Ez a korlát szolgáltatónként változik, de átlagosan 25MB-os korlátozás a szokásos. Ezért nem meglepő, hogy a nagy fájlok megosztása egy olyan probléma, amellyel szinte mindenki találkozik.


Alternatív megoldások

Szerencsére a technológia fejlődésével már számos alternatív megoldás létezik évek óta. Nézzünk meg néhányat ezek közül!

Az egyik leggyakrabban használt módszer a felhőalapú tárhely szolgáltatások használata. A Google Drive, Dropbox és Microsoft OneDrive csak néhány példa a sok közül. Ezek a szolgáltatások lehetővé teszik a nagyméretű fájlok feltöltését a felhőbe, majd a fájl hivatkozásának elküldését egy e-mailben. Ezzel a módszerrel a fájlok mérete szinte korlátlan lehet, azonban figyelembe kell venni a felhőtárhely szolgáltatások saját korlátait.

Sok szolgáltató létezik, amelyek kifejezetten nagyméretű fájlok küldésére lett kifejlesztve. Ilyen például a WeTransfer, a Send Anywhere vagy a Filemail. Ezek általában egyszerűen használhatók, és nem szükséges, hogy a címzett regisztrált felhasználó legyen. Egyik legnagyobb előnyük, hogy általában nem igényelnek előzetes beállítást vagy telepítést.


Néhány érdekes adat

Statisztikák szerint a felhőalapú szolgáltatások használata évente kb. 20%-kal nő. Ez azt jelzi, hogy egyre többen használják ezt a technológiát a nagyméretű fájlok megosztására.

Egy 2020-as adat szerint a napi 300 milliárdos e-mail forgalomból a céges e-mail forgalom naponta kb. 130 milliárd üzenetet tesz ki.

Szintén érdekes adat, hogy a csatolmányként küldött file-ok mérete is évente kb. 20%-kal nő.

Egy átlagos e-mail csatolmány mérete kb. 0.8 MB. Ez nem tűnik soknak, de ha naponta csak 5-10 ilyen emailt fogadunk és küldünk, akkor ha 6MB-os napi átlaggal számolunk, akkor egy hónapban 20 munkanappal számolva 120 MB-tal több tárhelyre van szükségünk.


Jó tudni…

Azt se felejtsük el, hogy általános szokás szerint az elküldött üzenetek mappában megmaradnak az e-mailek, és persze a fogadó félnek is le kell azokat tárolnia. Nem véletlen, hogy bár sokak számára pl. a Gmail használata egyet jelent a korlátlan tárhellyel, a valóságban bizony gyakran betelnek ezek a fiókok is. Ilyenkor a küldő fél meglepve látja, hogy e-mailje visszapattan, mert a fogadó oldalon nincs több hely a beérkező e-mailek tárolására. Érdemes időnként egy kis takarítást végezni és a régebbi kimenő, illetve beérkezett e-mailek közül a már szükségtelen, nagy csatolmánnyal rendelkező üzeneteket törölni, majd pedig a törölt mappát is üríteni.


A téma látszólag prózai, azonban ne feledjük, hogy a mindennapi életünk szerves részét képező szolgáltatások mögött sok szaktudás és nem utolsó sorban szakemberek folyamatos munkája rejlik.

Ha van kedved további IT írásokat is olvasgatni, informatika témájú cikkeink listáját erre a linkre kattintva tekintheted meg.
Ha pedig tanulásba fognál, ajánljuk figyelmedbe alábbi, online végezhető képzéseinket:
Webszerkesztés alapjai
Webfejlesztő
Junior frontend fejlesztő
Junior Java backend fejlesztő
Junior szoftvertesztelő
Junior rendszerüzemeltető