Mérlegképes könyvelő online képzés – III. rész

2021-02-24
Mire számíthatsz ha elvégzed?

2021. január 1. óta már érettségivel is elkezdheted a mérlegképes könyvelő képzést!

Mivel egy kivételesen népszerű és praktikus szakról beszélünk, ha a könyvelői képzéseinkről van szó, ezért most több részletes bejegyzésben is kifejtjük mind a jelentkezéssel, mind továbbképzési-és elhelyezkedési lehetőségekkel és persze a tananyaggal kapcsolatos információkat.

A jelenleg online végezhető mérlegképes könyvelői képzés, illetve maga a könyvelői szakma nem mindenkinek való. Ahogyan ez a legtöbb szakterületre érvényes, érdemes előre átgondolni, mennyire felel meg a habitusodnak, karrier béli elképzeléseidnek egy adott szak. Most megnézzük, hogy ilyen szempontból, mire számíthatsz, mire készülhetsz, ha könyvelő szeretnél lenni.


Változatos, de ismétlődő feladatok – vállalnád?

Ha mérlegképes könyvelői végzettséged megszerzése után ebben a szakmában helyezkedsz el, akkor a gyakori elképzelésekkel ellentétben nem feltétlenül egy monoton napi munkavégzésre számíthatsz. Nagyon sokrétű ugyanis az a feladatkör, amit ellátsz, amiért több szinten is felelősséget vállalsz. A számlák, melyek a szállítói és vevői oldalról egyaránt érkezhetnek, a nagyobb kaliberű éves adóbevallási munkák, eredménykimutatások és mérlegek, főkönyvek elkészítése mind-mind különböző naprakész tudást igényel.

Az azonban tény, hogy túl sok újdonság a feladatok tekintetében nem várható, hiszen egy jól bejáratott szisztémáról beszélünk, melyben sokkal inkább az apró részletek változnak, semmint a nagy keretrendszer. Tehát évről-évre, hónapról-hónapra ismétlődhetnek ugyanazok a kérések, kihívások, melyeket te oldhatsz meg.


Folyamatos tanulás szükséges!

Elengedhetetlen a szakmában, hogy a gazdasági és adózási folyamatokat figyelemmel kísérd, hiszen ez nem csak a saját igényességedet bizonyító precíz munkavégzésnek, de bizony az ügyfeleid alapvető elégedettségének a záloga is. Ha még szigorúbban vesszük: egy bizonyos szintű maximalizmus hiányában komoly károkat is okozhatsz a megrendelőidnek, munkaadóidnak, tehát ebben a szakmában nem spórolhatod meg magadnak a rendszeres utánajárást, a többszöri önellenőrzést és naprakész tudás megszerzését.

Ebből természetesen az is következik, hogyha rendszerező, illetve rendszerető típus vagy, aki szeret szabályok mentén és keretek között gondolkodni, ezeket mélyen megérteni és az apró részleteket, hibákat, különbségeket is hamar kiszúrja egy nap képen, akkor remekül illik hozzád egy ilyen típusú munka.


Tipikus irodai ülőmunka

Ha könyvelő szeretnél lenni, de nem tudod magad elképzelni egy irodai környezetben, egy folyamatosan számítógép előtt végzett munkakörben, hosszabb időn át is a gép előtt csücsülve, akkor ezt gondold át még egyszer! Hiszen ezen a szakterületen akár hosszabb ideig is koncentrálnod, fókuszálnod kell arra, amit csinálsz. Egyre ritkább, hogy papír és toll kerül a kezed ügyébe, hiszen internetes, elektronikus könyvelőprogramok, állami felületek szolgálnak a rögzítésre, bevallások beadására.


A szabadidődet mindig te osztod be!

Ez persze nem jelenti azt, hogy szabadidődben nem lehetsz egy végtelenül sportos, bulizós, izgága személyiség, de a munkaidőben nyugalmas ücsörgésre kell rászánni magad. Sokan éppen azért szeretnének ehhez hasonló munkát végezni, mert így előre kalkulálható a munkaidejük, akár alkalmazotti, akár vállalkozói formában végzed.

Ha vállalkozóként dolgozol, akkor még szabadabban oszthatod be az idődet aszerint, hogy mely napszakokban, periódusokban tudsz leghatékonyabban koncentrálni. Évzáráskor, határidők lejártakor nagyobb hajtásra számíthatsz, de korántsem olyan kiszámíthatatlan a munkaidőd, mint egy orvosnak például, csakhogy egy érzékletes példát említsünk.


Kommunikációs képesség

Annak ellenére, hogy a könyvelői szakma nagyon távol áll egy értékesítői munkakörtől például, mégis szükség van arra, hogy szakmai területeddel, feladataiddal és meglátásaiddal kapcsolatban nyíltan, asszertíven tudj kommunikálni.

Nem csak egy állásinterjún, de a napi munka során is jól jön, ha minimális szinten megtanulsz tárgyalni, a problémák súlyának megfelelően hatni a megbízóidra, főnöködre, munkatársaidra, hiszen ez a te életedet is megkönnyíti! Arra, hogy egész nap ügyfélszolgálatosként veszed a hívásokat, vagy folyton egy chat ablak előtt ülsz semmi szükség nincsen, ennél egy sokkal magányosabb, önállóbb feladatról van szó.

A következő részben folytatjuk az elhelyezkedési lehetőségekkel, tarts velünk!