Hogyan dolgozz együtt webfejlesztőként UI és UX designerekkel?

2023-01-16
Íme 5 tipp a sikeres és gördülékeny munkavégzéshez.

A programozók és a UI, UX designerek gyakran félrekommunikálnak, nem értik egymást. Az együttműködés gördülékenysége és a projekt sikerességének érdekében íme 5 módszer arra, hogyan dolgozz együtt UI és UX designerekkel.

Korábbi cikkünkben már kiveséztük mit is csinálnak a UI és a UX designerek, hogy mi a különbség a két szakma között és hogy hogyan is kapcsolódnak ezek össze a webfejlesztéssel. Felhívtuk a figyelmet arra is, hogy a projekt sikerességének szempontjából mennyire fontos, hogy a programozók és a UI, UX szakemberek megtalálják egymással a közös hangot. Azonban hiába járnak kéz a kézben ezek a szakmák, sokszor úgy félre tud menni a kommunikáció, mintha legalábbis kínaiul beszélne a kolléga. Annak érdekében, hogy segítsünk feloldani a kommunikációs ellentéteket, összegyűjtöttünk öt módszert, amivel az együttműködés gyerekjáték lesz köztetek.


1. Legyél jelen a kezdetektől!

Amikor egy új weboldal vagy szoftver bevezetésére készültök, a UI és UX szakemberek felmérik a felhasználó igényeit, megálmodják a vizuális designt, egyszóval szabadjára engedik a kreatív energiákat, amikbe végül a webfejlesztő lehel életet azáltal, hogy lekódolja őket.
Bár a design kitalálása nem feltétlenül képezi szerves részét a programozói munkának, ha van rá lehetőséged, vegyél részt benne már a kezdetektől. Valószínűleg ezen a ponton inkább csak megfigyelői szerepben leszel, de két dolog miatt fontos a jelenléted. Az első, hogy ha a designerek olyan irányba akarnak elmenni, ami technikailag nem, vagy csak nagyon nehezen lenne megvalósítható, akkor ezt azonnal tudd jelezni, mielőtt továbbmennének. A másik pedig, hogy ha Te magad is érted, milyen folyamatok vezettek az egyes döntésekhez, nem fogsz átkozódni, amikor meglátod a design tervet, hogy mégis hogy lehetett ilyen vacakot kitalálni.


2. A tudásmegosztás kulcsfontosságú

Az egyik legrosszabb, ami egy projekttel történhet, ha nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal. A megfelelő mennyiségű és minőségű információáramlás elengedhetetlen ahhoz, hogy gördülékenyen tudjon haladni a közös munka. Képzeld el például, hogy már hetek óta dolgozol egy function-ön, amin egyáltalán nem is kellene, mert már rég el lett vetve, de véletlenül lemaradtál az e-mailről, amiben erről volt szó. Ez talán egy kicsit szélsőséges megközelítés, de volt már rá példa a webfejlesztés történetében. Pedig ezek az apró malőrök nagyon könnyen elkerülhetőek lennének olyan egyszerű eszközök használatával, mint például egy közös levelezőlista, egy projektkezelő, vagy akár csak egy megosztott Drive mappa, amiben minden információ visszakereshető.


3. Jelezd minél hamarabb, ha a kódolás során problémába ütköztél!

Amikor a webfejlesztő elkezdi a kódolást, elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb kisebb (vagy nagyobb) probléma merüljön fel a vizuális vagy funkcionális elemek tekintetében. Ilyenkor ne kezdd el teljesen átszabni a tervet saját kútfőből, mert annak valószínűleg csak egymásra mutogatás lesz a vége. A legtöbb és a legjobb, amit tehetsz, hogy megállsz és azonnal jelzed a problémát a UI és UX designerek felé, hogy közösen tudjátok kitalálni a legjobb megoldást. Ha van ötleted, akár rögtön elő is állhatsz egy javaslattal, amivel kiküszöbölhető lehet a probléma, de fontos, hogy minden változtatást előre egyeztessetek. Ezáltal a UI és UX szakemberek nem fogják azt érezni, hogy az ő munkájuk felesleges volt és elkerülhetsz egy felesleges konfliktusforrást.


4. Ne használj feleslegesen szakzsargont!

A programozók körében sajnos gyakori és visszatérő jelenség, hogy bár rendkívül tehetségesek a szakmájukban, képtelenek arra, hogy a mondanivalójukat mások számára is megérthető, feldolgozható formában adják elő. Emiatt sokszor megesik, hogy hiába helytálló, ami mellett érvelnek, a hallgatóság egész egyszerűen nem érti miről beszélnek és végül leszavazzák a javaslatot. Jó esetben aztán három lépéssel később a kollégák is rájönnek miért is kardoskodott annyit a programozó és akkor jön az „én megmondtam”, ami pedig egyenes út egy vitához. Jobb megelőzni az ilyen helyzeteket azáltal, hogy a kommunikációd tiszta, világos és érthető. Ennél is rosszabb eset, ha egy programozó szándékosan használ szakzsargont, mert így akarja bizonyítani a hozzáértését. Az ilyen próbálkozások gyakran a visszájukra sülhetnek el, mert bizony a UI és UX designerek is tudnak olyan szavakat használni, amitől ketté áll a programozó füle.


5. Kérdezni nem szégyen

Bár a webfejlesztés és a UI, UX design valóban kéz a kézben járó szakmák, mégsem ugyanazok. A programozók nem designerek és a designerek nem programozók. Ebből adódóan, ha összeeresztjük őket egy projektre, elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb felmerülnek olyan témák, amelyekhez vagy az egyik, vagy a másik nem ért. Ilyenkor nem szégyen kérdezni és bár senki nem várja a másiktól, hogy ott helyben kitanulja a szakmát, fontos, hogy a kulcsmondatokat és az általános alapelveket mindenki tisztán, világosan megértse. Így tehát, ha valami nem egyértelmű, ne habozz kérdezni, hidd el, senki nem fog emiatt rossz szakembernek tartani!

***

Ha van kedved további IT írásokat olvasgatni, informatika témájú cikkeink listáját erre a linkre kattintva tekintheted meg.

Ha pedig tanulásba fognál, ajánljuk figyelmedbe februárban induló képzéseinket:
Webfejlesztő
Webszerkesztés alapjai
Junior frontend fejlesztő
Junior Java backend fejlesztő
Junior szoftvertesztelő
Junior rendszerüzemeltető