Mit jelentenek a UX és a UI fogalmak?

2022-12-19
Egyre gyakrabban hallani a UI és a UX fogalmakat. Azonban gyakran tévesen, helytelenül alkalmazzák ezeket. Lássuk mi a különbség a kettő között és hogy kapcsolódnak össze a programozással!

Online webfejlesztőként az egyik legnagyobb elismerés, amit kaphatsz, amikor megmutatod az ügyfelednek a kész weboldalt és ő elismerően bólogatva, mosollyal az arcán fejezi ki, hogy „igen, pontosan erre gondoltam, szép munka volt”. Azonban számtalan lépcsőfok vezet ahhoz, hogy a folyamat eljuthasson idáig és gyakran nem veszik figyelembe, hogy a weboldalépítés korántsem csak kódsorok egymás után pakolgatásából áll. Ahhoz, hogy az ügyfél maximálisan elégedett legyen szükség van a weboldal alapos megtervezésére felhasználói felület (UI) és felhasználói élmény (UX) szempontjából is. De lássuk mit is jelentenek pontosan a UX és a UI fogalmak, és melyiket mikor használjuk.


Mi az a UI design és mit csinál a UI designer?

A UI a 'user interface', vagyis a felhasználói felület rövidítése. A legegyszerűbben úgy tudnánk definiálni, hogy a felhasználó és a szoftver közötti érintkezési pont, vagyis bármi, amivel a felhasználó kapcsolatba lép. Ilyen például az általános stílus, animációk, hangok stb. Ezen a ponton akár azt is gondolhatnánk, hogy a UI designer a grafikus szinonimája, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnék.

Ahhoz, hogy a felhasználók maximálisan elégedettek legyenek és az oldal minden szempontból megfelelően működjön, komoly tervezésre és tesztelésre van szükség. Míg a grafikus általános arculattervezéssel foglalkozik, kezdve a szórólapoktól a névjegykártyán át egészen a céges logóig, addig a UI designer kifejezetten a webes platformok világára szakosodott. Ennek része a grafikai munkák mellett többek között az oldalfelépítés és a navigáció megtervezése is, összességében az, hogy a vizuális megjelenést a felhasználó számára a lehető legvonzóbb módon tálalja. És igen, azt is a UI designer választja ki, hogy a kék 50 árnyalata közül éppen melyik fog a legjobban mutatni a weboldalon.

Na de mit csinál akkor a UX designer?


Mi az a UX design és mit csinál a UX designer?

A UX a 'user experience', vagyis a felhasználói élmény rövidítése. A felhasználói élmény fogalma elég komplex, sok minden tartozhat bele, de alapvető célja, hogy az oldallátogatók szeressék használni a felületet.

Fontos, hogy a célközönség igényei figyelembe legyenek véve és azok maximálisan ki is legyenek elégítve. Azt pedig, hogy az egyes célcsoportokra éppen mivel és hogyan lehet hatni, mitől lesz számukra a felhasználói élmény pozitív, sokrétű kutatással és versenytárselemzéssel lehet felmérni – amik egyébként szintén a UX designer munkájának részei. A legegyszerűbben talán úgy lehetne leírni a UX designer munkáját, hogy felméri mit akar a felhasználó csinálni az oldalon és a lehető legrövidebb úton eljuttatja őt a céljához. Például a UX designeren múlik az is, hogy mennyire bonyolult egy online cipővásárlás folyamata a termék kiválasztásától a rendelés leadásáig.

Összességében a UI és a UX deisgnerek munkája szorosan kapcsolódnak egymáshoz, mindkettőre szükség van ahhoz, hogy egy oldal vagy applikáció teljesértékű legyen, de mégis más-más területet képviselnek. A UI inkább foglalkozik a vizuális megjelenéssel, azzal, hogy a végeredmény „szép”, legyen, a UX pedig inkább a háttérben működő és a felhasználó fejében végbemenő folyamatokkal.


Hogy kapcsolódik össze a UI és a UX a programozók munkájával?

A UI, a UX és a programozás együtt alkotják azt a gépezetet, amely egy webapplikációba képes életet lehelni. Mindháromra szükség van ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen és az együttműködés kulcsfontosságú a projekt egésze alatt.

Képzeld el az egészet úgy, mintha egy valódi építkezésről lenne szó.

  • A UX tervezők lesznek az építészmérnökök, akik kitalálják az általános koncepciót, a szerkezetet, felmérik azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják a pozitív (vagy negatív) felhasználói élményt. Egy lakópark felhúzásánál ilyen tényező lehet például a közlekedés, a levegő minősége, az üzletek közelsége, szórakozási, oktatási, sportolási lehetőségek, szomszédok stb.
  • A UI designerek lesznek a látványtervezők, akik a már elfogadott architektúra alapján megálmodják az épület stílusát, esztétikai szempontból igényessé, vonzóvá teszik azt.
  • A programozók pedig a tényleges építők lesznek, akik a valóságban is létrehozzák a UI és UX szakemberek által megálmodott objektumot.

Fontos tisztázni, hogy a UI és a UX tervezők nem kódolók, a programozók pedig nem designerek. Sőt egyes nézőpontok szerint a programozás ismerete megöli a kreativitást, mivel a tervezőt ebben az esetben korlátozzák a fejlesztés szabályai és korlátai. Mások szerint ahhoz, hogy igazán jó UX és UI designt tudjunk létrehozni, elengedhetetlen a kódolás ismerete is.

Valahol mindkét álláspontnak van értelme és az igazság valószínűleg a kettő között lehet félúton. Azonban, ha valaki igazán jó szakember akar lenni bármelyik területen, nem vonhatja ki magát teljesen egyik alól sem és a hatékony együttműködés érdekében meg kell találni a közös hangot az egyes ágazatok képviselőivel. A projekt sikerességének szempontjából ugyanis kiemelten fontos szerepe van annak, hogy a tervezők és a fejlesztők megosszák egymással a tudásukat és megértsék egymás döntéseit annak érdekében, hogy végül az ügyfél elégedetten távozzon.

Forrás: Coderweb, Creativesite, Tubikstudio

***

Ha szívesen olvasnál további IT jellegű írásokat is, informatika témájú cikkeink listáját erre a linkre kattintva tekintheted meg.
Ha pedig tanulásba fognál és képzések érdekelnek, az alábbiakat ajánljuk figyelmedbe:

Webfejlesztő
Webszerkesztés alapjai
Junior frontend fejlesztő
Junior Java backend fejlesztő
Junior szoftvertesztelő
Junior rendszerüzemeltető