Ezt csinálja egy könyvelő!

2021-09-15
A mai világban a piaci szereplők már nem is tudnak egy jó könyvelő tudása nélkül létezni.

A mai világban a piaci szereplők már nem is tudnak egy jó könyvelő tudása nélkül létezni. Ez is mutatja azt, hogy ennek a szakmának mekkora jelentősége van a gazdaságban. Ennek ellenére az átlagemberek nagy része nagyon keveset tud arról, hogy mit csinál egy könyvelő. Amennyiben be szeretnél kukkantani a szakma rejtelmeibe, ebben a cikkben megteheted.


Mi a könyvelő feladata?

Röviden: a könyvelő felelős azért, hogy az őt megbízó cégnek (vagy egyéb gazdálkodó szervezeteknek) precízen, a legújabb törvényeknek megfelelően megcsinálja a pénzügyi jelentéseit (vagy felügyelje a megcsinálásának a folyamatát). Emellett olyan feladatai vannak, mint a bevételek és kiadások ellenőrzése, vagy mint a cég adózásának rendben tartása.


Milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy valakiből könyvelő lehessen?


  • Pontosság és odafigyelés: a könyvelőnek nap mint nap számokkal kell dolgoznia, és akár egy apróbb hiba is óriási veszteséggel járhat a megbízó cégnek. Emiatt ebben a munkában a pontosság egyszerűen nélkülözhetetlen készség.

  • Technológiai tudás: mint ahogy sok más szakma képviselője, ma már a könyvelők sem papíron dolgoznak. Ezáltal érteniük kell a különböző könyvelői szoftverekhez, állami adatszolgáltatási rendszerekhez annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb munkát adhassák ki a kezükből.

  • Matematikai érzék: ugyan az egy tévhit, hogy bonyolult matematikai készségekre van szükség ezen munkakör betöltéséhez. Ugyanakkor egy minimális reál beállítottság nélkülözhetetlen a könyvelőséghez. Hiszen ebben a munkakörben a pénzügyi adatokat elemezni kell, és összehasonlítani őket.

  • Üzleti érzék (és/vagy tapasztalat): ahhoz, hogy a könyvelő effektíven tudja végezni a munkáját, rálátása kell legyen arra, hogyan működik egy cég. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hasznos tanácsokat tudjon adni a tulajdonosoknak, cégvezetőknek.


Mi a különbség könyvelő és mérlegképes könyvelő között?


Amennyiben már végeztél egy kis kutatómunkát a szakmával kapcsolatban, találkozhattál már a „mérlegképes könyvelő” kifejezéssel. Így felmerülhetett már benned a kérdés, hogy miben különbözik a regisztrált mérlegképes könyvelő, nem regisztrált mérlegképes könyvelő és az úgymond „sima” könyvelő.

A gazdálkodó szervezeteknél alapvető számviteli feladatokat, mint például számlál kiállítása, befogadása, leltározás számviteli végzettség nélkül betanítással is lehet végezni. De itt is előny lehet valamilyen számviteli végzettség például pénzügyi-számviteli ügyintéző vagy kontírozó könyvelő végzettség megléte. A számlák rögzítését, kontírozását, az analitikák vezetését, bevallások elkészítését stb. már célszerű számviteli végzettséggel rendelkező személynek végeznie.

A gazdálkodó szervezetek számlarendjének összeállítását, beszámolóinak elkészítését és benyújtását, vagy az adóhatóság előtti képviseletet csak mérlegképes könyvelő, sőt utóbbi kettőt csak regisztrált mérlegképes könyvelő teheti meg.

Regisztrált mérlegképes státusba mérlegképes könyvelői végzettség megszerzésével és bizonyos gyakorlati idő elteltével kerülhetünk. A regisztrációt kérelmezni kell, a regisztrált könyvelők nyilvántartását a Pénzügyminisztérium vezeti.

A regisztráció megtartásához éves továbbképzéseken kell részt venni. Ennek célja, hogy a jogszabályi változások követésével a könyvelő naprakész legyen munkavégzése során.


Kedvet kaptál a szakma elsajátításához? Ez esetben nézd meg mérlegképes könyvelői képzésünket, amit elsajátíthatsz tantermi és online keretek között egyaránt! Biztosítsd helyed a diákjaink között, és képezd magad olyan szakemberré, akinek tudása nélkülözhetetlen a piaci versenyben!