Domain-kisokos avagy mit érdemes tudni a domain nevekről

2023-10-24
IP címek, domain nevek, a "www" jelentősége, domain nevekkel kapcsolatos szabályok és főbb tudnivalók - ezekről lesz szó írásunkban, amit kezdő webfejlesztők figyelmébe (is) ajánlunk.

***

Írásainkat olyan, az informatika iránt érdeklődőknek szánjuk, akik egyelőre még szinte semmit vagy csak nagyon keveset tudnak az IT, weboldal készítés, internet, hálózatok, programozás, stb. világáról. Az általunk használt kifejezések és magyarázatok a nem szakmabelieknek szólnak. Cserébe közérthetően szeretnénk bemutatni az informatika különböző területeit és fogalmait.

***


A domain nevekkel, vagyis webcímekkel minden nap találkozunk, amikor az interneten böngészünk. Ezek használata annyira általános hogy bele sem gondolunk, hogyan és miért működnek. Ebben a blogposztban szeretnénk a nem szakmabelieket kicsit jobban megismertetni a domain nevekkel.


Hogyan találja meg a gépünk az adott weboldalt, vagyis domaint?


Ehhez először az IP címeket kell megismerjük:

Az IP-cím az internet és online kommunikáció alapvető eleme, amely lehetővé teszi az eszközök egyedi azonosítását és kommunikációját az interneten. Az IP-címek úgy működnek, mint a valós világban a lakcímek, útmutatást adva az adatcsomagoknak a célállomáshoz. Az internetre kapcsolt eszközök, mint például számítógépek, okostelefonok és szerverek, mind rendelkeznek IP-címmel, lehetővé téve azonosításukat és interakciójukat más eszközökkel.

Az adatok interneten történő küldésekor vagy fogadásakor, mint például weboldalak betöltése vagy e-mailek küldése, az információkat csomagokra bontják és az internet hálózatának "útválasztói" az IP-címek alapján irányítják a csomagokat a megfelelő címre.

Jelenleg két IP-verzió létezik: IPv4 és IPv6. Az IPv4 korlátozott számú, 32 bites címzést biztosít, míg az IPv6 128 bites címzéssel rendelkezik, hogy kezelni tudja a világszerte növekvő eszközök számát és igényeit.


Hogyan lesz egy IP címből domain név?

A domain nevek és az IP-címek közötti átalakítást egy olyan rendszer végzi, amelyet Domain Name System (DNS) néven ismerünk. Nézzük, hogyan működik ez a folyamat:

DNS lekérdezés: Amikor beírunk egy webcímet (URL-t) a böngészőnkbe, az első dolog, ami történik, hogy a böngésző "DNS lekérdezést" indít annak érdekében, hogy az adott domain névhez tartozó IP-címet megtudja. Ez olyan, mint amikor a telefonkönyvet használjuk valaki telefonszámának megkeresésére.

Névszerverek: A DNS lekérdezés ezután eljut egy DNS szerverhez, gyakran a helyi internetszolgáltató névszerveréhez, ami ellenőrzi, hogy rendelkezik-e a megfelelő IP-címmel. Ha nem, a lekérdezés továbbhalad a hierarchiában, gyakran több DNS szerveren keresztül, amíg meg nem találja a megfelelő információt.

DNS válasz: Amint a DNS szerver megtalálja az IP-címet, amely megfelel a domain névnek, visszaküldi ezt az információt a böngészőnek.

Kapcsolódás a szerverhez: A böngésző ezután ezt az IP-címet használja arra, hogy kapcsolatba lépjen a szerverrel, és lekérje a kívánt weboldal adatait.

A DNS tehát gyakorlatilag egy "telefonkönyv" az internet számára, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy emberi nyelven értelmezhető címeket (domain neveket) használjanak, miközben az internetes kommunikáció a gép számára érthető IP-címeken keresztül történik. Ez a rendszer teszi lehetővé, hogy az emberek könnyen navigáljanak az interneten anélkül, hogy meg kellene jegyezniük és be kellene írniuk bonyolult számok sorozatát.


Miért használunk www-t a domain nevek előtt? Van ennek jelentősége technikailag?

A "www" használata a domain nevek előtt egy korai internetes konvencióból ered, amikor az internetes erőforrások és szolgáltatások sokféleségének kezelése szükségessé tette a típusuk szerinti differenciálást. Technikai szempontból ma már nincs szükség a "www" használatára, de történelmi és szokásbeli okokból még mindig széles körben használatos. Nézzük meg részletesebben, hogy mit is jelent ez és milyen változások történtek az idők során.

Történelmi háttér: A World Wide Web kezdeti napjaiban az internetes szerverek többféle szolgáltatást is nyújtottak, mint például FTP (File Transfer Protocol), e-mail (SMTP és mások), és web (HTTP). A "www" azonosító segített abban, hogy azonosítható legyen, melyik szerver biztosít webes hálózati szolgáltatásokat. Például, egy adott gépen belül a "mail.example.com" az e-mail szolgáltatásokhoz, a "ftp.example.com" pedig az FTP szolgáltatásokhoz volt használható, míg a "www.example.com" a weboldalakhoz.

Technikai jelentőség: A mai interneten a "www" előtag nem hordoz specifikus technikai jelentőséget. A domain nevek és aldomainek kezelése a DNS (Domain Name System) által történik, és a "www" egy aldomainként funkcionál, amely ugyanarra a helyre mutathat (vagy más helyre irányíthat), mint a www nélküli változat. Számos weboldal úgy van konfigurálva, hogy mindkét verzió (www-s és www nélküli) ugyanarra a tartalomra mutasson, bár ez nem automatikus, és a weboldal tulajdonosának vagy adminisztrátorának kell ezt beállítani.

Felhasználói szokások és marketing: Sokan megtartották a "www" használatát, mert az emberek hozzászoktak ehhez a formátumhoz, és gyakran automatikusan beírják a böngészők címsorába. Marketing és branding szempontjából is előnyös lehet a "www" megtartása, mivel ez a formátum világosan kommunikálja, hogy a cím egy weboldalra mutat.

Összefoglalva, a "www" előtag használata ma már nem szükséges technikailag, de történelmi, felhasználói és marketing okokból még mindig elterjedt. A lényeg, hogy a webhely tulajdonosainak biztosítaniuk kell, hogy webhelyeik mind a "www" előtaggal, mind anélkül elérhetők és helyesen működnek, hogy a felhasználók zökkenőmentesen hozzáférjenek az általuk kínált tartalomhoz.


A domain nevek választásáról

A megfelelő domain név kiválasztása elsősorban marketing és érthetőségi szempontokból fontos. Egy jól megválasztott domain név segít meghatározni egy márka identitását, megkönnyíti a célközönség számára az oldal megtalálását, és elősegíti a "szájhagyomány útján" történő terjesztést. A SEO (keresőmotor-optimalizálás) szempontjából a domain név jelentősége az elmúlt években változott. A nagy keresőmotorok, mint például a Google, ma már olyan algoritmusokkal dolgoznak, melyek kevésbé támaszkodnak a domain névre, hanem sokkal inkább a weboldal tartalmának minőségére és relevanciájára összpontosítanak. Korábban bevett gyakorlat volt, hogy weboldaltulajdonosok kulcsszavakat tartalmazó, ún. "beszédes" domain nevek használatával próbálták manipulálni a rangsorolási rendszert, erre válaszul hozták be ezt az új megközelítést keresőmotorok.

Ennek ellenére nem szabad alábecsülni egy rövid, érthető és könnyen megjegyezhető domain név erejét. A rövid és egyértelmű domain neveket kevésbé gépelik el a felhasználók, és a könnyebben is emlékeznek rájuk, ami növeli az esélyét annak, hogy a látogatók visszatérjenek vagy másoknak ajánlják az adott oldalt.

Ezenkívül a domain "kiterjesztés" vagy TLD (top-level domain) választása is lényeges eleme a márka kommunikációjának. Technikailag a TLD-nek nincs hatása a weboldal teljesítményére, de jelentős hatással lehet a márka megítélésére. Például a ".com" kiterjesztés általános és nemzetközileg elismert, míg egy helyspecifikus TLD, mint a ".hu" vagy ".de", helyi relevanciát sugallhat, és bizalmat kelthet a helyi piacokon. Egyéb TLD-k, mint a ".org" vagy a ".net", bizonyos típusú szervezetekre vagy tevékenységekre utalhatnak.


Domain nevekkel kapcsolatos egyéb szabályok

A domain nevekkel kapcsolatban számos szabály és irányelv létezik, amelyeket a regisztrációs folyamat során be kell tartani. Ezek a szabályok lehetnek specifikusak az adott domain regisztrátorra, a különböző TLD-kre (legfelső szintű domainek), vagy általános etikai és jogi előírásokra vonatkozhatnak. Íme néhány általános szabály, amelyet érdemes szem előtt tartani:

Szerzői jogok: Nem szabad olyan domain nevet regisztrálni, amely sérti mások márkanevét vagy szerzői jogát. Ez vonatkozik pl. ismert brandekre, hírességek neveire, vagy meglévő média tartalmak direkt másolására vagy utánzására.

Nemzetközi szabályok: Néhány TLD, különösen a országspecifikus kódok (mint pl. ".hu", ".uk", stb.), saját szabályokkal és korlátozásokkal rendelkeznek. Ezek közé tartozhat, hogy a domain regisztrálójának állampolgársága, lakhelye vagy üzleti jelenléte legyen az adott országban.

"Domain grabbing" elkerülése: Tiltott olyan domain nevek regisztrálása, amelyek nagyon hasonlítanak egy létező márkához, vagy híresség nevéhez, azzal a szándékkal, hogy később drágán eladják őket az érintetteknek. Sok országban ez jogellenes tevékenységnek minősül.

Megújítási határidők: A domain neveknek van lejárati időpontjuk, és fontos a megújítási határidőkre figyelni, hogy elkerüljük a szolgáltatás megszakadását vagy a domain elvesztését. Néhány regisztrátor bizonyos "karantén" időszakot is alkalmaz, amely alatt a lejárt domainek visszaszerezhetők, de gyakran magasabb díjak mellett.


Miért is írtuk le mindezeket? Programozóként vagy webfejlesztőként miért kellene a jogi oldalát is ismerni a domain neveknek?

A programozók és webfejlesztők szerepe sokkal több, mint puszta kódíróké: ők sokszor technológiai tanácsadókká válnak, akik útmutatást nyújtanak ügyfeleiknek a webes jelenlét számos aspektusában. Ennek értelmében az ügyfelek - különösen a kis és közepes vállalkozások - gyakran fordulnak hozzájuk nem csak technikai, hanem jogi és üzleti kérdésekben is, beleértve a domain név regisztrációjának és kezelésének összetett területét.

Amikor egy vállalkozás weboldalt indít, a domain név az egyik első és legkritikusabb döntés, amely meghatározza a márka online identitását. Az ügyfelek nem mindig vannak tisztában a domain nevekkel kapcsolatos kérdésekkel. Ebben az esetben, mint a projekt technikai szakértője, a webfejlesztő az, aki felvilágosítást nyújthat ezekről a témákról.

Azok a webfejlesztők és programozók, akik ismerik a domain nevekkel kapcsolatos jogi és üzleti szempontokat, különösen értékes erőforrásokká válnak a vállalkozások számára. Ez a plusz tudás lehetővé teszi számukra, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsanak, ami megerősíti a kapcsolatot és a bizalmat az ügyfelekkel, és emeli a szakmai hírnevüket. Ez a többletérték segíthet jobb, komplexebb projektek megszerzésében, és hozzájárulhat a hosszú távú üzleti sikerhez.

***

Ha felkeltettük érdeklődésed a szakma iránt, az alábbi képzéseinket ajánljuk: