Cybersecurity - Az internetes biztonság kihívásai

2023-03-16
Az internetes bűnözés, a személyes adatok kiszivárgása és a rosszindulatú szoftverek terjedése egyre gyakoribb jelenség a modernkori online életben. Mik az internetes biztonság leggyengébb pontjai és hogyan védekezhetünk ellenük?

A modernkori életben az internetnek egyértelműen óriási szerepe van és jelentősen befolyásolja a mindennapjainkat. Szórakozási lehetőségeket biztosít, gyorsítja az információáramlást, megkönnyíti a kommunikációt és kismillió lehetőséget kínál, amikkel nap mint nap élünk és mára már természetessé váltak. Azonban éppen a természetességéből adódóan hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az internetes tevékenységeink és a világhálón való jelenlétünk olykor nem feltétlenül biztonságosak. Az internetes bűnözés, a személyes adatok kiszivárgása és a rosszindulatú szoftverek terjedése mind olyan kihívásokat jelentenek, amelyekkel szembe kell néznünk és a lehetőségekhez mérten felkészülni rájuk.


Az internetes bűnözés elterjedése

Az internet és a számítógépek elterjedése önkéntelenül is magával hozta az internetes bűnözés (avagy cyberbűnözés) elterjedését is. A 80-as és 90-es években megjelenő komputervírusok által a hackereknek újabb és újabb lehetőségük nyílt rá, hogy kihasználhassák a számítógépek biztonsági réseit és ellophassák az emberek személyes és pénzügyi adatait. Ráadásul akárcsak az online technológiák, a cyberbűnözés is egyre fejlettebbé és összetettebbé vált az elmúlt évtizedek alatt.

Az online kereskedelem és az elektronikus banki szolgáltatások térhódításának egyik negatív következménye, hogy az internetes csalók hamis weboldalakat és azonosítókat hoztak létre, hogy meglopják a felhasználókat. (Nem beszélve az online zaklatás egyre gyakoribbá válásáról, amely szintén az internetes bűnözés egy másik formája.)

Az egyik legismertebb korai internetes bűncselekmény Robert Tappan Morris nevéhez köthető. Morris 1988-ban egyetemi hallgató volt a Cornell Egyetemen, amikor is elkészítette a "Morris-féle worm" -ot. A worm (féreg) célja az volt, hogy átvegye az irányítást a fertőzött számítógépeken, és azokat felhasználva további számítógépeket fertőzzön meg, amelyek így egyre gyorsabban terjesztették a vírusokat az egész interneten keresztül. Azonban a kísérlet során a – mindössze 99 soros – program hibásan futott le, és napokra lebénította az egész internetet. Ez az incidens volt az első nagy hackelés, ami óriási figyelmet kapott a média és a számítógépes szakemberek részéről.

Az internetes biztonságnak azonban ma is kiemelt jelentősége van az életünkben hiszen már nem létezik olyan szegmens, ahol az internet ne lenne jelen. A biztonság előállítása és fenntartása viszont nem mindig egyszerű feladat, hiszen a bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel élnek és számos gyenge pont létezik, amelyeket kihasználhatnak.


Az internetes biztonság leggyakoribb gyenge pontjai

Az internetes biztonságnak számos gyenge pontja van, amelyekre a kiberbűnözők fókuszálhatnak, hogy megszerezzék az érzékeny adatokat, például a banki adatainkat vagy az online fiók adatainkat. Lássuk, mik a leggyakoribb gyenge pontok és hogyan védekezhetünk ellenük.

  1. Gyenge jelszavak: Az emberek gyakran használnak gyenge vagy könnyen kitalálható jelszavakat, például szülinapot, vagy más, a személyhez köthető fontos dátumot vagy kifejezést. Szintén gyakori hiba, hogy ugyanazt a jelszót használják több fiókhoz is, megkönnyítve ezzel a támadók dolgát. A legjobb védekezés ez ellen, ha minden online fiókhoz egyedi és erős jelszót használsz, például egy jelszótároló segítségével. Így csak egyetlen, erős „master jelszót” kell kitalálni és megjegyezni, amely nyitja magát a tárat, a további jelszavakat pedig a program legenerálja magától. (A jelszavakról bővebben itt olvashatsz).

  2. Szoftverfrissítések: A szoftverhibák és az elavult verziók szintén gyakran tartalmazhatnak különböző biztonsági réseket, amelyeket a kiberbűnözők kihasználhatnak. A szoftverfejlesztők folyamatosan javítják és frissítik a termékeiket, hogy javítsák ezeket, viszont nem árt szem előtt tartani, hogy a frissítésben is lehetnek olykor problémák. Fontos, hogy naprakészen tartsd az alkalmazásaidat és az operációs rendszereidet, de ügyelj rá, hogy mielőtt automatikusan rányomsz a telepítésre, olvasd el a visszajelzéseket és csak akkor frissíts, ha minden rendben van az adott verzióval.

  3. Biztonsági mentés: A biztonsági mentés az internetes biztonság elhanyagolt gyenge pontja. Az emberek gyakran nem gondolnak rá, hogy milyen fontos adataik vannak az eszközeiken, és ha azokat elvesztik vagy megrongálódnak, akkor nem tudják visszaszerezni őket. A biztonsági mentés egy fontos tényező az adatok védelme érdekében, ezért fontos, hogy rendszeresen – 1-2 hetente – végezd el a telefonodon, laptopodon egyaránt. Lehetőség szerint ne, vagy ne kizárólag felhőalapú biztonsági mentéseket csinálj, hanem használj külső adattároló eszközt is.

  4. Nyilvános Wi-Fi hálózatok: A nyilvános Wi-Fi hálózatok szintén gyenge pontot jelentenek az internetes biztonságban. Az adatforgalom lényegesen könnyebben kiszivároghat, és ezáltal az adatokat, jelszavakat is könnyebben ellophatják a cyberbűnözők. Tudjuk, hogy néha sajnos elkerülhetetlen a publikus Wi-Fi hálózatok használata, de ha van rá lehetőséged, inkább saját mobilnetről, vagy VPN-ről dolgozz, ha nyilvános helyen vagy.

  5. Személyes kütyük: Az okostelefonok és az egyéb személyes eszközök szintén gyakran jelentenek biztonsági réseket. Általánosságban elmondható, hogy ma már szinte mindent a telefonunkon tárolunk kezdve a jelszavainktól egészen a bankkártyaadatokig. Ha elveszítjük, vagy esetleg ellopják ezeket az eszközöket, az szinte egyenes út lehet egy komolyabb hackertámadáshoz. Ennek elkerülése érdekében jó, ha olyan eszközt használsz, aminél van opció távoli törlésre, így bár, ha a telefonod el is veszett, legalább az adataid biztonságban lehetnek.

  6. Közösségi média: A közösségi média platformok manapság szerves részét képezik a mindennapjainknak. Megosztjuk ismerőseinkkel az emlékezetes pillanatainkat, na meg persze a nyaralás alatt készült fotókat is, ami által tudatjuk másokkal, hogy éppen nem tartózkodunk otthon. És bár a betörés nem tipikus cybertámadás és alapvetően más módszerrel kell ellene védekezni, nem árt, ha óvatosan kezeljük mit és mikor teszünk ki a social profilunkra. Személyes információkat pedig, például frissen szerzett jogosítványról készült fotót – bármennyire emlékezetes pillanat is –, soha ne osszunk meg nyilvánosan.

  7. Az emberi tényező: Bizony sajnos az egyik leggyakoribb gyenge pontja az internetes biztonságnak az emberi figyelmetlenség, ami által könnyen áldozatává válhatunk a társadalmi manipulációnak és az adathalász támadásoknak. Az ilyen támadások során a kiberbűnözők olyan módszereket használnak, amelyekkel ráveszik az embereket arra, hogy kényes információkat adjanak meg, például a jelszavukat vagy a bankkártya adataikat. Gyakori módszer, hogy hamis e-maileket küldenek a szolgáltatóid nevében, vagy hamis webhelyeket hoznak létre, amelyek célja az érzékeny adatok megszerzése. Ennek kivédésére sajnos nincsen egyetemes módszer, a megoldás, hogy a gyanúsnak tűnő e-maileket és SMS-eket azonnal törlöd és ha van rá lehetőség, jelented azokat a szolgáltatód felé.


Összességében elmondható, hogy az internetes biztonság rendkívül fontos kérdés, amellyel mindannyian szembesülünk az online életünk során. Az erős jelszavak használata, az operációs rendszerek és az alkalmazások frissítése, a tűzfal és az antivírus szoftverek használata, az adathalász támadásokra való figyelés, a többfaktoros azonosítás használata, az érzékeny adatok biztonságának figyelemmel kísérése és a folyamatos tanulás mind segít abban, hogy megvédjük magunkat és az online életünket a kibertámadásoktól.


Ha szeretnél további IT írásokat is olvasgatni, informatika témájú cikkeink listáját erre a linkre kattintva tekintheted meg.

Ha pedig tanulásba fognál, alábbi képzéseinket ajánljuk figyelmedbe:
Webfejlesztő
Webszerkesztés alapjai
Junior frontend fejlesztő
Junior Java backend fejlesztő
Junior szoftvertesztelő
Junior rendszerüzemeltető

Weboldalunkon (sütiket) cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.