Amit a VPN-ről tudni érdemes

2023-02-23
Mi az a VPN? Hogyan működik? Mikor jó és mikor nem ajánlott használni?

Írásainkat olyan, az informatika iránt érdeklődőknek szánjuk, akik egyelőre még szinte semmit vagy csak nagyon keveset tudnak az IT, weboldal készítés, internet, hálózatok, programozás, stb. világáról. Az általunk használt kifejezések és magyarázatok a nem szakmabelieknek szólnak. Cserébe közérthetően szeretnénk bemutatni az informatika különböző területeit és fogalmait.

***

Kezdjük az elején! Mik is azok a VPN szerverek?

A VPN betűszó a “Virtual Private Network” kifejezés rövidítése, magyarul virtuális magánhálózatnak lehet fordítani. A VPN egy olyan technikai megoldás, melynek segítségével a felhasználó adatforgalma egy speciális szerverre irányítódik. A VPN elrejti (maszkolja) a valódi IP-címet és titkosítja a felhasználó internetes adatforgalmát, ezáltal a user online aktivitását kvázi láthatalanná teszi.


A VPN használatának előnyei

 • Adatvédelem és privát szféra védelme: mivel a VPN titkosítja az adatforgalmat, így megakadályozza, hogy harmadik fél hozzáférjen az online adataidhoz.
 • Biztonságos internetezés: a VPN biztonságos internetezést tesz lehetővé, és ez kiváltképp olyan helyeken jön jól, mint a Wi-Fi hotspotok, ahol a kapcsolat nincs védve. Ha gyakran használsz ingyenes WI-FI-t, érdemes megfontolni a VPN használatát.
 • Korlátozások feloldása: a VPN használatával olyan korlátozott tartalmakhoz is hozzáférhetsz, amelyek az adott régióban amúgy nem elérhetők.

Itt érdemes még néhány szót ejteni a területi felhasználási lehetőségekről. A VPN szolgáltatók számos opciót kínálnak. A felhasználó eldöntheti, hogy éppen mely terület / ország VPN szerverét kívánja igénybe venni az adott VPN szolgáltató által nyújtotta lehetőségek közül.
Ingyenes VPN szolgáltatásnál vagy adatforgalmi vagy területi korlátokkal használhatjuk csak a szolgáltatást. Fizetős fiók esetén van lehetőségünk arra, hogy kiválasszuk a számunkra megfelelő területet / országot.

A VPN nyújtotta lehetőség sokszor webfejlesztők számára is jól jön. Előfordulhat, hogy a webfejlesztő ellenőrizni szeretné, hogyan működnek bizonyos nyelvi vagy területi beállítások az általa fejlesztett weboldalon vagy webes applikációban. Ilyenkor érdemes VPN szerveren keresztül tesztelni az elkészült honlapot vagy appot.


Hogyan működik a VPN?

A VPN működési elve a következő:

 • Kapcsolódás a VPN szerverhez: A felhasználó a VPN szolgáltatóval való kapcsolódást iniciálja, és a VPN szerverre irányítja az internetkapcsolatát.
 • Adatforgalom titkosítása: Az internetes adatforgalom a felhasználó eszköze és a VPN szerver között titkosításra kerül, ami megvédi az adatokat harmadik fél beavatkozásától.
 • Az interneten keresztüli adatforgalom a VPN szerverrel: A felhasználó interneten keresztüli adatforgalma a VPN szerverrel történik, és a VPN szerver jelenik meg a harmadik fél számára, mint a kapcsolat forrása.
 • Adatforgalom küldése a célhoz: A VPN szerver kiszolgálja a felhasználó adatforgalmi kéréseit, és továbbítja őket a megfelelő célhoz, miközben folyamatosan titkosítva tartja az adatforgalmat.
 • Kapcsolat bontása: Amikor a felhasználó befejezte az internetezést, a VPN kapcsolat bontásra kerül, és az internetkapcsolat visszaáll a normál állapotba.

Ezen folyamatok összehangolásával a VPN biztosítja a biztonságos és privát internetezést a felhasználók számára.

Ábra a VPN működéséről nyilakkal, laptopokkal


Mikor nem feltétlenül ajánlott a VPN használata?

Bár a VPN kapcsolat használata számos előnnyel jár, vannak olyan esetek, amikor nem javasolt vagy nem szükséges a használata:

 • Helyi hálózatok: Ha a felhasználó csak a saját, biztonságos hálózatán belül internetezik, akkor a VPN használata nem szükséges.
 • Megbízható weboldalak: Ha a felhasználó csak megbízható weboldalakat látogat, akkor szintén nem indokolt a VPN használata.
 • Lassú internetkapcsolat: A VPN használata növelheti az internetkapcsolat lassúságát, ezért ha a felhasználó számára fontos a gyors internet, akkor lehet, hogy a VPN használata bosszúságot okoz.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak irányadók, és a VPN használatának mérlegelése mindig a felhasználó saját preferenciáitól, internetezési szokásaitól és igényeitől függ.


Mire ne használjunk VPN-t?

Vannak online szolgáltatások, ahol a szolgáltató területi megkötéseket alkalmaz. Pl. bizonyos online streaming szolgáltatásokat csak bizonyos országokból lehet csak legálisan igénybe venni. Ha ezen korlátozások kikerülésére szeretne valaki VPN-t használni, az semmiképp se tegye. Egyrészt illegális. Ha sikerül is a szolgáltató ellenőrzési mechanizmusait “kicselezni”, ez semmiképp sem törvényes.

Másfelől a legtöbb nagy szolgáltató pontosan ismeri a jelentősebb VPN szolgáltatókat, ezért nagy eséllyel nem is sikerülne a védelem megkerülése. Így ha csak emiatt fizetnél elő a VPN-re, akkor ez nagy valószínűséggel felesleges lesz.


Melyek az ajánlott VPN szolgáltatók?

Több tényező is befolyásolja, hogy végül mely szolgáltatóra esik az ember választása. Nyilván fontos az ár, a sebesség, az elérhető funkciók. Példaként felsorolunk néhány ismert VPN szolgáltatót:

 • ExpressVPN
 • NordVPN
 • Surfshark
 • CyberGhost

Ezek a szolgáltatók kiváló védelmet és biztonságot nyújtanak, valamint a felhasználók számára kényelmesen használhatók. Minden felhasználónak saját preferenciái és igényei alapján kell döntenie arról, hogy melyik szolgáltatót választja. Érdemes több szolgáltatót is összehasonlítani, mielőtt végleges döntést hozunk.


Ha érdekelnek a szerverek és hálózatok, és szeretnél komolyabban foglalkozni a témával, Junior rendszerüzemeltető képzésünket ajánljuk figyelmedbe.