AI, a jövő technológiája II.

2023-02-03
Milyen AI alapú technológiák léteznek és hogyan működnek ezek? Hogyan tudod programozóként hatékonyan kihasználni az AI adta lehetőségeket?

Korábbi cikkünkben már beszéltünk arról, mit is jelent az AI technológia. Kifejtettük, mik az előnyei, mik a hátrányai és hogy milyen lehetőségeket rejt magában. Ahhoz, hogy webfejlesztőként a lehető leghatékonyabban ki tudd aknázni az AI adta lehetőségeket, előbb tisztában kell lenned azzal, hogy milyen AI alapú technológiák léteznek. Erről lesz most szó.

A teljesség igénye nélkül a leggyakoribb AI technológiák közt megtalálható a beszédfelismerés, a képfelismerés, a gépi fordítás, a személyre szabott ajánlatok és persze a chatbotok is. Lássuk, hogyan is működnek ezek!


Milyen AI technológiák léteznek?


Beszédfelismerés

Az AI alapú beszédfelismerési technológiák segítségével a webfejlesztők olyan alkalmazásokat hozhatnak létre, amelyek a felhasználók beszédét felismerik, és szöveges adatokká alakítják. Az AI alapú beszédfelismerés három lépésből áll:

 1. Az első lépés a beszéd rögzítése, amelyet egy úgynevezett beszédforrás (például mikrofon) segítségével végeznek.
 2. A második lépés a beszéd jeleinek feldolgozása, amely során a rendszer analizálja azokat és az értelmetlen zajokat kiszűri.
 3. A harmadik lépés az AI algoritmusok alkalmazása, amely során az AI rendszer összehasonlítja a beszéd jeleit a nyelvi adatbázisokkal, és értelmezi azokat a nyelvi szabályok alapján. Ezek után pedig képes a beszéd jeleit szavakra, mondatokra bontani, és egy szöveges átiratot készíteni belőlük.

Az AI alapú beszédfelismerés egy rendkívül izgalmas, folyamatosan fejlődő terület. Az algoritmusok napról napra pontosabb átiratokat képesek létrehozni és egyre több és több szótárat, nyelvet támogatnak. Alkalmazhatók az élet számos területén, mint például virtuális asszisztensek létrehozásánál, GPS appoknál, sőt tartalomelőállítás során is.


Képfelismerés

A beszédfelismeréshez hasonlóan az AI alapú képfelismerés is több lépésből áll, melyek segítségével a fejlesztők olyan alkalmazásokat tudnak létrehozni, amelyek képesek képeket és videókat felismerni, és adatokat szolgáltatni a tartalmukról.

 1. Az első lépés a kép digitalizálása, amely során a kép jelei digitális formában kerülnek rögzítésre.
 2. A második lépés az úgynevezett kép pre-processing, amely annyit tesz, hogy a kép a lehetőségekhez képest normalizálásra kerül, ezáltal az algoritmusok a lehető legjobban tudnak működni.
 3. A harmadik lépés az AI algoritmusok alkalmazása, amikor is az AI rendszer elkezdi a kép felismerését. Az algoritmusok azonosítják a kép egyes elemeit (például arcokat, épületeket, tárgyakat) és meghatározzák ezek kategóriáját.
 4. A negyedik lépés során pedig az AI rendszer jelentést készít a kép elemeinek kategóriáiról és helyéről.

Az AI alapú képfelismerés lehetővé teszi a képek automatikus címkézését, az objektumok azonosítását és a képek analízisét. A technológia alkalmazható például fotók rendszerezésére, valamint biztonsági rendszerek, tartalomelőállítás automatizálása során.


Gépi fordítás

Az AI alapú gép fordítás segítségével a webfejlesztők automatikus fordításokat tudnak létrehozni, amelyek lehetővé teszik például, hogy a weboldalak tartalma több nyelvre is lefordítható legyen.

Működése rendszerint a machine learning technikán alapul, ami annyit tesz, hogy megpróbálja utánozni és megérteni az emberi nyelvi modelleket. Akárcsak az ember, amikor idegen nyelvet tanul, a korábbi fordításait veszi alapul és használja fel ezt a tudást az új fordítások generálásához. Az AI alapú gépi fordítások lehetnek szó szerinti vagy értelmező jellegűek is. Ez utóbbi pontossága persze nagyban függ a bemeneti tanítási adatok minőségétől, de a tapasztalat az, hogy általában jobb eredményt adnak, mint a szabály alapú, szó szerinti fordítások, mivel képesek figyelembe venni a nyelvi kontextust és a sajátos kifejezéseket is.


Személyre szabott ajánlatok

Az AI alapú személyre szabott ajánlatok segítségével a webfejlesztők létrehozhatnak személyre szabott ajánlásokat a felhasználók számára, amelyek segíthetik őket a vásárlással kapcsolatos döntések meghozatalában. Ez főleg a marketingesek körében lehet igen hasznos segítség.

Ezek a rendszerek képesek a felhasználói adatok alapján személyre szabott ajánlatokat generálni figyelembe véve például a keresési előzményeket, vásárlási szokásokat, érdeklődési köröket, stb. Az AI alapú személyre szabott ajánlatok célja, hogy relevánsabb ajánlatokat tegyenek, és így növeljék a felhasználói élményt és elégedettségét – és persze nem utolsó sorban vásárlásra, fogyasztásra sarkallják a felhasználókat.


Chatbotok

Az AI alapú chatbotok segítségével a webfejlesztők automatizálhatják a kapcsolattartást a felhasználókkal. Mit jelent ez pontosan?

Az AI alapú chatbotok olyan szoftverek, amelyek képesek a felhasználóval való interakcióra, akár csak egy ügyfélszolgálati munkakkört betöltő ember. Ezeket a chatbotokat általában a nyelvi modellezés és a „döntési fák” (vagyis válaszlehetőségek) segítségével hozzák létre. A nyelvi modellezés lehetővé teszi a szöveges bemenet értelmezését és a válasz kiválasztását. A döntési fa pedig a chatbot számára meghatározza, hogy melyik választ kell adnia a felhasználó által adott bemenetre.

Egyszóval amikor a felhasználó üzenetet küld a chatbotnak, az AI modell elemzi a bemenetet, majd a döntési fában meghatározott utat követve választ ad.

Az AI chatbotok folyamatosan fejlődnek. A válaszadási technikák egyre kifinomultabbak lesznek és ennek köszönhetően a technológiát számos területen lehet hatékonyan hasznosítani a telekommunikációs ügyfélszolgálatoktól kezdve egészen akár az online coach szolgáltatásig is.


A felsorolt technológiák mindössze csak példák voltak. Az AI folyamatosan fejlődik, így a lehetőségek száma tovább nő, és új területeken is megjelenik. Ha webfejlesztőként a lehető leghatékonyabban szeretnéd kiaknázni ezeket a lehetőségeket, az alábbi lépéseket ajánljuk.


Hogyan tudod webfejlesztőként hatékonyan kihasználni az AI-nyújtotta lehetőségeket?


 1. Tanulj: Az AI-ról szóló alapismeretek elsajátítása nélkül nehéz lesz előrelépni. Olyan témákról való informálódás, mint a gépi tanulás, a deep learning, a beszédfelismerés és a gépi látás jó alapot nyújtanak.
 2. Válassz egy AI-platformot: Az AI-platformok lehetővé teszik a kódolást és a modell-tanítást anélkül, hogy bonyolult matematikai algoritmusokat kellene írnod. Az AWS, a TensorFlow, az Azure és a Google Cloud Platform jó választások lehetnek.
 3. Fejleszd a projektedet: Találj ki egy projektet, amelyre alkalmazni szeretnéd az AI-t, és kezdd el fejleszteni. Lehet ez egy olyan alkalmazás, amely a felhasználók hangjának felismerésére és lefordítására alkalmazza a beszédfelismerést, vagy akár egy olyan rendszer, amely a gépi tanulással javasol értékesítési lehetőségeket.
 4. Döntsd el, hogy fejleszteni vagy eladni szeretnéd-e: Lehet, hogy csak saját használatra fejleszted az AI-t, vagy eladni szeretnéd más cégeknek. Ne felejtsd el, hogy utóbbi esetében fontos figyelembe venned a biztonsági kérdéseket és az adatvédelmi előírásokat!
 5. Tanulj, folyamatosan tanulj: Az AI folyamatosan fejlődik, így neked is folyamatosan tanulnod kell. Erre számos lehetőség van: konferenciákon, workshopokon való részvétel, szakmai cikkek olvasása, online tanfolyamokon történő ismeretbővítés, és persze a közösségi média csoportok is hasznosak lehetnek.

Ezek a lépések segíthetnek abban, hogy kiaknázd az AI adta lehetőségeket, ha programozóként dolgozol. Az AI nagyon ígéretes terület, amelynek fejlesztésével számtalan lehetőség kínálkozik. Segíthet az automatizálásban, az üzleti döntések meghozatalában, a folyamatok optimalizálásában, a felhasználói élmény javításában, és sok más területen. A folyamatos tanulás mellett ugyanolyan lényeges, hogy kreatívan gondolkodj és a személyes érdeklődésedre alapozva válassz projekteket.

Az AI fejlesztése egy nagyszerű lehetőség a szakmai fejlődésre és a karrierépítésre is.

***

Ha van kedved további IT írásokat is olvasgatni, informatika témájú cikkeink listáját erre a linkre kattintva tekintheted meg.
Ha pedig tanulásba fognál, ajánljuk figyelmedbe hamarosan induló képzéseinket:
Webfejlesztő
Webszerkesztés alapjai
Junior frontend fejlesztő
Junior Java backend fejlesztő
Junior szoftvertesztelő
Junior rendszerüzemeltető

Weboldalunkon (sütiket) cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.