AI, a jövő technológiája I.

2023-01-31
Mit jelent, mik az előnyei és a hátrányai? Cikkünkből megtudhatod!

Az AI (Artificial Intelligence), avagy mesterséges intelligencia olyan technológia, amely lehetővé teszi a számítógépek számára intelligens szoftveralkalmazások létrehozását. De mit jelent pontosan az, hogy intelligens? Azt, hogy ezek a szoftverek – akárcsak az emberi agy – képesek tanulási, gondolkodási, döntéshozatali folyamatokra. Képesek önállóan, emberi beavatkozás nélkül elvégezni egyes feladatokat és a korábban kapott információk alapján tanulni, folyamatosan fejlődni, ami javítja a precizitásukat és a hatékonyságukat.

Az AI lehetővé teszi a folyamatok automatizálását, amelyeket korábban emberi munkaerő végzett el, növelve ezáltal a hatékonyságot és csökkentve a hibák lehetőségét. De pontosan milyen területeken és hogyan használható fel az AI technológia?


Az AI előnyei és gyakorlati felhasználása

Az AI számos területen felhasználható, beleértve az automatizálást, adatbányászatot, egészségügyi rendszereket, ügyfélszolgálatot, biztonsági rendszereket, műszaki fejlesztéseket, sőt még a szórakoztatást is. Egyszóval szinte bárhol, ahol automatizálásra, pontos diagnosztikára vagy elemzésre van szükség. Az AI használatának eredményeként a vállalatok képesek csökkenteni a hibák számát, növelni a hatékonyságot, javítani a minőséget, gyorsaságot, ezáltal lehetőségük van kevesebb humán erőforrással sikeresebben és költséghatékonyabban működni. De hogyan jelenik meg mindez a gyakorlatban?

Az AI segítségével automatizálhatjuk például a rendelések feldolgozását, könnyebben és gyorsabban mérhetjük az ügyfél elégedettségi szintet, egészségügyi szakembereknek segíthet a betegek kezelésének tervezésében és a gyógyulási folyamat nyomon követésében, sőt olykor még a betegségeket is képes gyorsabban diagnosztizálni, mint a humán orvosok. Oktatási intézmények számára lehetővé teszi, hogy fejleszthessék a tanulási folyamatot és ezáltal növeljék a diákok eredményességét. De az AI ugyanilyen hasznos lehet akár művészeknek, tervezőknek és íróknak is, mivel teret ad új, kreatív megközelítések felfedezésére – és igen, ez a cikk is részben AI segítségével készült.

Eddig jól hangzik, ugye? Első hallásra úgy tűnik, hogy az AI megoldást jelenthet szinte minden olyan területen, amely eddig humán erőforrást igényelt. Azonban nem árt szem előtt tartani néhány kockázati tényezőt is.


Az AI hátrányai és veszélyei

Az AI – bármilyen csábítóan hangzik is első hallásra – használata számos biztonsági és etikai kockázattal jár. Vegyük például, hogy hajlamosak lehetnek a kibertámadásokra és adathalászatokra. Ez veszélyeztetheti az adatok biztonságát, ezáltal az ügyfelek magánéletét, ami mondjuk egy jogi irodánál nagyon súlyos következményeket vonhat maga után. És ha már a jogi ügyeknél járunk, az AI használata felelősségi kérdéseket is felvet főként akkor, ha fontos kérdésekről van szó, például a büntetőjogi ítélkezés során. Ha rosszul tervezik, rosszul tanítják ezeket a rendszereket, a bemeneti adatok torzulnak, ezáltal a döntések is hibásak, diszkriminatívak lehetek. Az AI használatával értékrendi és erkölcsi kérdések is megjelennek, mivel veszélybe kerülnek az emberi munkahelyek. Ugyanis, ha a folyamatokat automatizáljuk, a dolgozók munkája kvázi feleslegessé, okafogyottá válik és emberek milliói veszíthetik el a megélhetésüket.

Az AI előnyeinek használata mellett fontos, hogy szem előtt tartsuk ezeket a kockázati tényezőket, és olyan megoldásokat dolgozzunk ki, amelyek korlátozzák a káros hatásokat és fenntartható fejlődést tesznek lehetővé az AI területén.


Összességében elmondható, hogy az AI egy nagyon érdekes és fejlődő terület a technológiában, amelynek lehetőségei szerteágazóak és izgalmasak. Egyesek úgy vélik, hogy az AI növelheti a hatékonyságot és csökkentheti az emberi hibákat, míg mások félnek attól, hogy az AI veszélyeztetheti az emberi munkahelyeket és fenyegetheti a biztonságot. Ami bizonyos, hogy az AI egyre rohamosabb és folyamatos fejlődése elkerülhetetlen, ez pedig jelentős mértékben befolyásolja a jövőnket. Az, hogy a végkifejlet pozitív lesz-e, vagy ne adj’ Isten az emberiség élőben is átéli a Terminator szintű gépek lázadását, részben a webfejlesztők megfontoltságán és felelősségteljes viselkedésén is múlik.

***

A cikk folytatása itt olvasható.

Ha van kedved további IT írásokat is olvasgatni, informatika témájú cikkeink listáját erre a linkre kattintva tekintheted meg.

Ha pedig tanulásba fognál, ajánljuk figyelmedbe hamarosan induló képzéseinket:
Webfejlesztő
Webszerkesztés alapjai
Junior frontend fejlesztő
Junior Java backend fejlesztő
Junior szoftvertesztelő
Junior rendszerüzemeltető

Weboldalunkon (sütiket) cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.