A felhő "evolúciója"

2024-06-14
Szinte mindannyian használunk valamilyen felhőalapú szolgáltatást, akár munkában, akár otthon. Legyen szó fotók tárolásáról, dokumentumok megosztásáról vagy online filmnézésről, a felhő mindent megkönnyít és elérhetőbbé tesz. De hogyan jutottunk el ide?

Írásainkat olyan, az informatika iránt érdeklődőknek szánjuk, akik egyelőre még szinte semmit vagy csak nagyon keveset tudnak az IT, weboldal készítés, internet, hálózatok, programozás, stb. világáról. Az általunk használt kifejezések és magyarázatok a nem szakmabelieknek szólnak. Cserébe közérthetően szeretnénk bemutatni az informatika különböző területeit és fogalmait.

***

Miért lett ennyire népszerű a felhőalapú számítástechnika? Hogyan jutottunk el ide? Korábban már írtunk a felhőről, de most a kialakulásának történetét vesszük szemügyre.


A felhőalapú számítástechnika kezdetei

Az 1960-as években még nem volt se okostelefon, se Wi-Fi, de már voltak számítógépek. Igaz, mai szemmel nagyon másmilyenek, mint amikhez manapság szokva vagyunk, akkoriban nagyjából akkorák voltak, mint egy szoba. Használatuk egy kicsit ahhoz hasonlítható, mint amikor több ember próbál egyszerre bejutni a mellékhelységbe egy buli után – az érintetek sorban várták, hogy használhassák az erőforrásokat. Ekkor született meg az időosztásos számítástechnika ötlete.

Az időosztásos számítástechnika

Az ötletet először egy bizonyos John McCarthy, a mesterséges intelligencia egyik úttörője vetette fel. McCarthy úgy gondolta, hogy a számítógépek olyan közüzemi szolgáltatásként működhetnek, mint például az elektromos áram – bárki használhatja őket szükség szerint, és csak annyit fizet, amennyit használ. Ez az elképzelés alapozta meg a későbbi felhőalapú rendszerek fejlődését.

Mi az az időosztásos rendszer?

Az időosztásos rendszerek lehetővé tették, hogy több felhasználó egyidejűleg hozzáférjen egyetlen számítógép erőforrásaihoz. Képzeld el, hogy egy hatalmas számítógép különböző időrészekre bontja a működését, és mindenkinek egy kis szeletet ad belőle, hogy dolgozhasson. Ez növelte a hatékonyságot és csökkentette a költségeket, mert nem kellett mindenkinek saját gépet venni.

Az első internetalapú szolgáltatások

Az 1990-es években az internet elterjedése új lehetőségeket nyitott meg az informatikai szolgáltatások számára. Az első internetalapú szolgáltatások között voltak olyanok, mint a webhosting és az alkalmazásszolgáltatók (ASP-k), amelyek lehetővé tették, hogy a felhasználók interneten keresztül érjék el és használják az alkalmazásokat. Ezek a szolgáltatások előrevetítették a későbbi felhőalapú számítástechnika modelljét.

Salesforce és az első SaaS szolgáltatás

2000-ben a Salesforce elindította az első sikeres SaaS (Software as a Service) szolgáltatást, amely lehetővé tette, hogy a vállalatok interneten keresztül férjenek hozzá üzleti alkalmazásaikhoz. Ez a lépés forradalmasította a szoftveripart, és megmutatta, hogy a felhőalapú megoldások életképesek és költséghatékonyak lehetnek.


Az első nagy áttörések és a jelen

Amazon Web Services (AWS) és a modern felhőszolgáltatások megjelenése

2006-ban az Amazon elindította az Amazon Web Services (AWS) szolgáltatást, amelyre mint az első igazi modern felhőszolgáltatásként tekinthetünk. Az AWS kínálta az első átfogó felhőalapú infrastruktúrát, beleértve számítási erőforrásokat (EC2), tárolást (S3) és adatbázis-szolgáltatásokat (RDS). Ez a lépés forradalmasította az informatikai infrastruktúrát, lehetővé téve, hogy a vállalatok rugalmasan és skálázhatóan kezeljék erőforrásaikat.

Google és Microsoft belépése a piacra

A Google és a Microsoft szintén felismerte a felhőalapú számítástechnika lehetőségeit, és rövidesen elindították saját felhőszolgáltatásaikat. A Google Cloud Platform és a Microsoft Azure versenyképes szolgáltatásokat kínálnak, tovább növelve a felhőalapú számítástechnika piaci elterjedését és sokszínűségét.

A SaaS népszerűsége

A SaaS modell népszerűsége gyorsan növekedett, és egyre több vállalat kezdett el felhőalapú szoftverszolgáltatásokat kínálni. Olyan nagy nevek, mint a Dropbox, a Slack és a Zoom, mind a SaaS modell alapján működnek, és globális sikerre tettek szert.

***

A felhőalapú számítástechnika fejlődése az elmúlt évtizedekben jelentős hatással volt az informatikai iparra és azon túlmenően is. Az időosztásos rendszerektől a modern felhőszolgáltatásokig vezető út során számos technológiai újítás és piaci változás történt, amelyek alapjaiban változtatták meg, hogyan kezeljük és használjuk az informatikai erőforrásokat.

Ha most, a jelenben, egy vállalat vagy magánszemély úgy dönt, hogy felhőalapú szolgáltatásokra vált, az már szinte természetes lépésnek tűnik – de remélhetőleg ezen cikk elolvasása után jobban értjük, mennyi munka és innováció áll mindezek mögött.

A felhőszolgáltatások részletesebb megértéséhez az alábbi képzéseink adnak segítséget: