Szülői szabadság igénybevétele – mit kell tudni róla?

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

2023. január elsejével az EU-s irányelvnek való megfelelés miatt megjelent a szülői szabadság a magyar munkajogban, de sok munkavállaló nem tudja még, hogyan használja ezt a lehetőséget, mire jó, mikor veheti igénybe egyáltalán. Nézzük a részleteket!

A szülői szabadság igénybevételének feltétele, hogy legalább már egy éve fennálljon a munkavállaló munkaviszony. A szülői szabadság 44 nap, melyet a gyermek 3 éves koráig vehet igénybe mindkét szülő. Ha édesanya otthon marad a gyermek 3 éves koráig, akkor ő természetesen nem veheti igénybe már ezt utána, hiszen a gyermek 3 éves korával megszűnik ez a jogosultság.

Ellentétben a munkajogban eddig megszokott alap, életkor utáni és egyéb pótszabadságokkal, a szülői szabadság nem minden évben jár, hanem a 3 éves korig maga a munkavállaló döntheti el élethelyzete, igényei szerint, hogy mikor és milyen ütemezésben szeretnél élni vele. A munkáltatónak szülői szabadságot teljes egészében a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni, azaz az erre vonatkozó igényt legalább 15 nappal a szülői szabadság kezdete előtt be kell jelenteni, és utána igénybe is lehet venni a megadott időponttól kezdve. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy mondhat-e nemet a munkáltató az igénylés hallatán a szülői szabadságra? Nemet mondani nincs joga, de a munkáltatónak joga van kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szülői szabadság kiadását legfeljebb hatvan nappal elhalasztani. Ebben az esetben tájékoztatnia kell a munkavállalót írásban a halasztás indokáról és a kiadás javasolt időpontjáról is. Ám a már megkezdett szülői szabadságot a munkáltató már nem szakíthatja meg, azaz szülői szabadságról semmilyen körülmények között nem lehet visszahívni a munkavállalót.

A szülői szabadságot nem kötelező igénybe venni, egy csak lehetőség. Azaz aki szeretnéd, él vele, de ha nincs rá szüksége egy munkavállalónak, akkor nem kell feltétlenül kivennie. Azt is meg lehet tenni, hogy nem 44 napot veszünk igénybe egyszerre, hanem csak kevesebbet, amennyire szükségünk van, s a maradék szülői szabadságot később is fel lehet használni, természetesen a gyermek 3 éves kora betöltéséig.

Ez eddig mind nagyon jól hangzik, ám nézzük meg, milyen juttatás jár erre az időszakra, s rögtön meg is értjük, hogy miért nem vették eddig sokan igénybe. A szülői szabadság idejére a törvény szerint a távolléti díj 10%-a illeti meg a munkavállalót, de ezt az összeget csökkenteni kell az erre az időszakra a munkavállalónak folyósított GYED vagy GYES összegével. Azaz ha egy munkavállaló csak 300.000 bruttót keres, s a GYES-t is neki folyósítják, akkor 30.000 – 28.500 = 1.500 Ft bruttót fog kapni egy hónapra a munkáltatójától. Egy minimálbérért alkalmazott munkavállaló pedig – ha szintén igénybe veszi a GYES-t - semmilyen távolléti díjra nem jogosult.

Fontos tudni, hogy a szülői szabadság nem úgy működik, mint a normális szabadság, azaz ha a munkaviszony véget ér, ezt nem lehet és nem is kell pénzben megváltani. Vagy igénybe vette a dolgozó a 3 éves kor előtt, vagy elveszítette ezt a lehetőséget. Ha a 3 éves kor előtt másik munkaviszonyt kezdene egy munkavállaló, mert az előző helyen véget ért a munkaviszonya, akkor természetesen ott ugyanúgy lehetősége van ezt még igénybe venni a 3 éves korig. Ekkor a munkáltató igazolást fog állít ki arról, hogy a gyermekenként járó 44 munkanapból mennyit használt már fel, és így hány maradék napot visz tovább a következő munkaviszonyba.

Mindezt meggondolva első pillantásra nem ez lesz a kisgyermekes munkavállalók kedvence, főleg ugye a minimális – vagy nulla – díjazás miatt, de nézzük csak, milyen lehetőségek vannak benne! Ha például a gyermek bölcsődei beszoktatásához nincs elég szabadságnap, akkor a szülői szabadság igénylésével meg lehet toldani a beszoktatás időszakát. Ha már beszokott a bölcsődébe a kicsi, de jön a nyári szünet, s több hétre bezár az intézmény, s nem szeretnénk egy ügyeletes, másik bölcsődbe, idegen gondozónőkhöz vinni a gyerekünket, szintén jó megoldás a szülői szabadság (természetesen bekalkulálva a minimális jövedelmet). Ha már elfogyott az éves szabadság, de szükséged lenne még néhány napra a gyermekekkel kapcsolatos szülői teendők miatt, akkor is segítséget jelenthet a szülői szabadság igénybevétele a 3 éves kor előtt.

Azt pedig ne feledjük, hogy a szülői szabadság igénybevétele esetén fizetett távolléten van a munkavállaló, azaz nem szakad meg a társadalombiztosítása. Bár az eme napokra kapott távolléti díj valóban nagyon kis összegű, de így is aktív a biztosítási jogviszonya lesz (azaz jobb megoldás, mintha fizetés nélküli szabadságot igényel valaki a munkáltatójától). A szülői szabadság munkajogi szempontból is munkában töltött időnek minősül, így ez a 44 munkanap jogszerző idő a végkielégítésre, a felmondási időre és a fizetett szabadságra is. Érdemes például megfontolni, hogy ha a gyermekünk 3 éves kora előtt amúgy is vissza szerettünk volna térni korábban dolgozni, akkor a fizetés nélküli szabadságról való visszatérést hamarabbra időzítjük, s után igénybe vesszük a 44 munkanapra jutó szülői szabadságot, és csak utána kezdi el kiadni a munkáltató a felhalmozott fizetett szabadságot számunkra. Plusz jó tudni, hogy erre a 44 munkanapra is jár az időarányos szabadság, ami egy kisgyermekes édesanya esetén 3-5 nap plusz is lehet. A szülői szabadság igénybevétele alatt felmondási védelmet élvez a munkavállaló.