Hogyan kérjünk referenciát az álláskeresés során?

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

A munkáltatók egy új kolléga felvételénél szeretnék a legkisebbre csökkenteni a kockázatot, s meggyőződni arról, hogy biztosan be fog válni az új kolléga. Egy alapos állásinterjú, a szükséges végzettséget igazoló dokumentum és esetleg pályázati képességeket felmérő tesztek mellett ilyenkor szokott előkerülni a klasszikus kérdés: Tud-e referencialevelet benyújtani a pályázó, vagy van-e olyan referenciaszemély, amit fel lehetne hívni? Egyáltalán nem ritka dolog ez a közvetítő és fejvadász cégek eszköztárában sem, hogy az utolsó körbe bejutott pályázókról referenciát kérnek. Ez valahol természetes is, hiszen jó tudni, hogy részben a korábbi állításai mennyire igazak, helytállóak, részben pedig megerősítheti a jelöltbe vetett bizalmat egy-egy hiteles, jó tartalmú ajánlás. De te, mint jelölt, hogyan is készülj fel erre?

A referencia kérésnek két fajtája van, az egyik, amikor megkérnek, hogy szíveskedj a múltadból néhány korábbi főnököt, vezetőt megjelölni, s a nevüket, számukat megadni, akit felhívhatnak. A másik ennél kevésbé követhető: ilyenkor a fejvadász maga néz körül, a kapcsolatai, hálózata révén, s keres olyanokat, akik hiteles, megbízható véleményt adnak rólad. Azt most ne firtassuk, hogy ez mennyire etikus, mert létezik ilyen, és kész. De hadd jegyezzem meg, hogy ezért is jó, ha sosem hagysz magad után felégetett hidakat, vitás ügyeket, nem túl szép elválásokat korábbi munkáltatóktól…

Tehát csak az első típusú referenciakérésre tudsz az adott pillanatban egy pályázásnál koncentrálni, de ha ezt jól teszed, akkor sokat nyerhetsz vele. Az első és legfontosabb szabály itt is a felkészülés. Ne akkor kezdj el kapkodni, gondolkozni, amikor már a pályázás utolsó szakaszában referenciaszemélyt kérnek tőled. Már sokkal korábban mozgósítani kell a kapcsolataidat, elmondva nekik, hogy állást keresel, vagy váltani szeretnél, s alkalomadtán szívesen megadnád őket referenciaszemélynek, ha vállalják ezt a szerepet. Sőt, a legideálisabb az lenne, ha bizonyos időközönként amúgy is megkeresnéd őket telefonon, e-mailben, ne csak az az érzésük legyen, hogy akkor hívod őket, ha valamit szeretnél tőlük… ez lenne a kapcsolatépítés, a kapcsolatápolás lényege!

Persze csak olyan vezetőket kérj meg, akikről tudod, hogy nagyon rosszat nem mondanának rólad :-). Jó, ha van 2-3 ilyen bizalmas személy, hogy ha az egyiket nem tudják elérni, akkor kéznél legyen más is.

Nem elég az sem, hogy ha megadod a nevet és telefonszámot, hanem a pontos tájékozódáshoz azt is ajánlott megadni, hogy melyik cégnél dolgoztatok együtt, s milyen relációban, azaz közvetlen főnököd volt-e, vagy egy feljebbi szint, vagy vezető társ… Ha korábbi ügyfeled, akkor egy mondatban érdemes elmondani a fejvadásznak vagy a HR-esnek, hogy milyen területen dolgoztatok együtt, milyen projekt, milyen termék vagy szolgáltatás köthető hozzá. Így adsz neki is egy kiinduló pontot a kérdéseihez, s persze okos módon tudod is irányítani a kérdéseinek menetét.

Ám itt nem ér véget a tennivalóid listája!

Ha konkrét állást pályázol meg, s interjúra hívnak, már előre szólj a referenciát adó ismerőseidnek, hogy figyelem, a közeljövőben telefonhívás várható! Ha engem kérnek meg ilyen ajánlásra előzetesen, mindig azonos kérdéseim vannak a korábbi munkatársaimhoz: mi a pozíció pontosan, amit megpályáztál, ki a cég, és mit szeretnél kiemelni a múltadból, mire helyezed a hangsúlyt a pályázatodban, s mik a gyenge pontjaid szerinted – mert ugye erre is rá fognak kérdezni biztosan.

Ezeket kell(ene) tehát neked is megadni a referenciaadó személyednek, ahhoz, hogy megfelelően tudjon támogatni téged a pályázás során szakmai véleményével. Hiszen nem mindegy, hogy egy önállóságot igénylő munkakörről van szó – ahol én is majd ezt hangsúlyozom (persze, csak ha valóban képes rá a volt kollégám :-)) – vagy egy olyan munkakör, ahol inkább asszisztensi jellegű a feladatkör – ilyenkor a mások támogatása, a csapat segítése a fő irányvonal. A legjobb, ha a hirdetést is el tudod küldeni neki, hogy teljesen képben legyen az adott munkakör elvárásaival, feladataival.

Ha nem telefonon, hanem írásban kérik a referenciát, akkor hasonló tartalommal szokott elkészülni: hol, milyen cégnél, milyen munkakörben, milyen feladatokat végeztél, mit lehet kiemelni rólad, milyen jellemzőid, személyiségjegyeid, erősségeid vannak a munka során. Ha nagyjából hasonló munkaköröket pályázol meg, s szinte mindegyiknél benyújthatod ugyanolyan tartalommal a referencialevelet, érdemes akár előre is ilyet a volt munkáltatóidtól beszerezni, hogy ezzel is növeld az esélyeidet. Természetesen ez nem helyettesíti az interjúra történő alapos felkészülést, az előzetes bérfelmérést, az időt és energiát, amit bele kell tenni egy komoly kiválasztási folyamatba. Tekints úgy a referenciára, mint egy plusz elemre, amivel kiemelkedhetsz a többi pályázó közül.