Kánikula a munkahelyen

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

Ismét eljött az nyárnak az a része, amikor a hőmérő higanyszála 35 fok fölé kúszik, s a hőségriadó megszokott része a mindennapi életünknek. A kánikula tartóssá válása szinte mindenkit megvisel, hiszen munkavállalóként nagyon nehezen tudjuk kivonni magunkat a hatása alól. Hacsak nem otthonról, a klímatizált lakásunkból dolgozunk, s hetekig ki sem kell, hogy lépjünk az utcára, így vagy úgy, de meg kell, hogy küzdjünk a tartós hőséggel.

A mai cikkben ehhez kaphat az olvasó tippeket!


Kezdjük a legnehezebb területtel, az olyan munkavállalókkal, akik fizikai munkát végeznek, s nem tudnak a munkavégzés teljes idejére visszahúzódni egy kellemesen hűvös irodába. Fűnyírás, aszfaltozás, útépítés nyári melegben, tűző napon, UV sugárzásnak kitéve… nos, ugye egyértelmű, hogy ez nem az, amit a jogszabály egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó feltételek alatt ért… A munkáltató kötelessége tehát ebben az esetben gondoskodni a munkavállalóiról, s ez a védőital és gyakoribb pihenőidő biztosítása. A védőital már 24 fok feletti hőmérséklet esetén jár a dolgozóknak, ez lehet 14-16°C-os ivóvíz, vagy 14-16°C-os ízesített, alkoholmentes ital, ami vagy édesítőszerrel ízesített, vagy 4 súlyszázalékát nem haladhatja meg a cukortartalma. Bármennyire is jó ötletnek tűnik első pillantásra fizikai munka esetén egy hideg sör, ez se nem felel meg a jogszabályi követelményeknek, sem orvosi-egészségügyi szempontból nem ajánlott. A pihenőidő biztosítása során fontos, hogy ez óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces időtartamot el kell, hogy érje, s lehetőleg hűvösebb, árnyékos környezetben. Öltözék tekintetében is érdemesebb szellősebb, világos darabokat választani, amik nem szívják magukba annyira a nap melegét, s a fej és a tarkó védelme elengedhetetlen ezekben a napokban.


Az irodai dolgozókat is megilleti természetesen a védőital, bár ez a legtöbb munkahelyen nem szokott probléma lenni, s jó tudni, hogy amennyiben a manapság már szinte mindenütt megszokott klímaberendezés nem üzemelne, vagy egyáltalán nincs beszerelve, a dolgozó nem köteles megjelenni a munkavégzés helyén, ha az iroda hőmérséklete eléri a 31 fokot, ha pedig ez alatt van, de 24 fok fölött, az extra pihenőidő őt is megilleti.
A törvényi szabályozás mellett természetesen a dolgozók is sokat tehetnek annak érdekében, hogy könnyebben teljenek ezek a napok. Amennyiben megoldható, érdemes megbeszélni, hogy korábban kezdhet-e valaki dolgozni, így a munkaidőnek legalább egy része még a kellemesebb reggeli hűvösben telhet, s így legalább az iroda alapos kiszellőztetése is megoldja 1-2 órára a problémát. További előnye a korai kezdésnek, hogy a délutáni kánikula csúcsot már odahaza vagy ideális esetben a strandon is lehet tölteni, a medencében hűsölve.


Emellett az öltözködéssel is lehet „kompenzálni”, bár valljuk be, bizonyos hőmérséklet fölött az ember még fürdőruhában sem szívesen dolgozik. Mielőtt karrierváltásra szánnánk a fejünket, s az úszómesteri szakma kitanulásán gondolkoznánk, egyeztessünk a főnökünkkel, hogy van-e valami könnyítés a dress code-ot illetően a kánikula alatt. Bár a férfiaknál a hosszú ujjú ing és a hosszú nadrág az elvárás, meglehet, hogy a rövid ujjú ing is belefér most, sőt, vannak olyan kompromisszum kész munkahelyek, ahol az ügyfelekkel nem találkozó munkatársaknak még a térdnadrágot is engedélyezik. Hölgyek esetében szintén kérdéses, hogy meddig lehet a ruharétegeket csökkenteni a hivatali öltözékkel szemben támasztott követelmények betartása mellett, a spagetti pántos top és a rövidnadrág biztosan nem lesz engedélyezve, de a kötelezően hordandó harisnya és a zárt orrú cipő lekerülhet talán a listáról.


Sok helyen a klímatizált iroda - és ezzel a kellemes hőmérséklet – megvan, ám később kezdődő unkaidő esetén már a munkába utazás ideje alatt olyan meleg van, hogy beérve az irodai öltözék már nyomokban sem emlékeztet arra, amit a dress code megkívánna. Ilyenkor egy kánikulaálló „utazós ruházat” és az irodában ránk váró, megfelelő öltözék a legegyszerűbb megoldás: egy gyors átöltözéssel máris kifogástalan a megjelenésünk a tárgyaláson, vagy a főnökkel tartandó meetingen, majd a munkánk végzetével újra jöhet a lezserebb ruházat.
A munkahelyen fogyasztott megterhelő, zsíros ebéd, és a sok-sok kávé helyett inkább válasszunk könnyű fogást, esetleg lédús gyümölcsöket, s vizet, vizet, vizet, és másokat is biztassunk sok folyadék fogyasztására. Ha a vizes ballon kiürült, nyugodtan kérjük meg izmosabb férfi kollégáknak egy cserére 


Mindemellett pedig figyeljünk egymásra! A szervezet alkalmazkodóképessége, a tűrőképesség nagyban függ az életkortól is, idősebb, vagy esetleg betegségre hajlamosabb kollégák esetén akár mi is merjünk javasolni egy kis szünetet, vagy a munkakörülmények ideiglenes megváltoztatását. Mivel a túlzott meleg miatt csökkenhet a koncentráló képesség, megnőhet a tévesztés, hibázás lehetősége, a munkabiztonságra is külön figyelmet érdemes fordítani!