Év végi számvetés

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

Decemberben az ünnepek alatt jó alkalom adódik arra, hogy értékeljük az idei évet önmagunk számára. Lehet az idei évünket csak úgy ötletszerűen, random módon értékelni, vannak, akikhez ez a kötetlen stílus közelebb áll. De egyre több jól strukturált, vázlatszerűen felépített évértékelő anyagot, nyomtatványt lehet találni az interneten is, ami végigvezet minket a fontosabb pontokon, így biztos, hogy nem hagyunk ki semmilyen fontos szempontot – s az alapos számvetés már félsiker, hiszen az itt szerzett tapasztalatok segíthetnek a jövő évünket sikeresebbé tenni!

Bármelyiket is választjuk, akár nagyon strukturált, rendszerezett módon, akár laza gondolkozás, beszélgetés keretében tesszük ezt meg, a lényeg, hogy végignézzünk az évünkön, tudatosítsuk magunkban a sikereket, örömöket, eredményeket, ünnepeljük meg ezeket, s ne feledjük a kudarcokat és hibákat sem, amikből tanulhatunk. Nézzük, hogy álljunk hát neki a karrierünk értékelésének!

Keressünk az ünnepek alatt néhány szabad órát, amikor nem rohanunk sehová, nincs nagy nyüzsgés körülöttünk, s a figyelmünket teljesen ennek a témának tudjuk szentelni. Szerencsés, ha van éves naptárunk, amibe vezettük az év eseményeit, így a fontosabb történéseket, sikereket, kudarcokat találkozásokat, tárgyalásokat ennek alapján gyorsabban felidézhetjük. Ebből a szempontból mindegy, hogy van-e jelenleg állásunk, vagy álláskeresők vagyunk, hiszen a karrierünkben így is, úgy is voltak érdekes, fontos momentumok.

Nézzünk át minden hónapot, gondoljuk végig a történéseket, s minden hónapban, amit találunk, írjuk össze magunknak. Legyen egy sikerek listánk, egy kudarcok listánk, egy olyan, amit a sorsdöntő eseményeket, találkozókat, történéseket vezetjük fel… Az év minden egyes hónapjának áttekintése után fogjunk egy üres lapot, s a következő kérdésekre őszintén, nyitottan fogalmazzuk meg a választ magunknak:

  • Mi volt a legfontosabb cél, amit idén kitűztünk és elértünk a karrierünkben?
  • Mi volt a legnagyobb szakmai siker?
  • Mi tett igazán büszkévé minket?
  • Miben fejlődtünk a legtöbbet?
  • Mi volt a legnagyobb hiba, amit elkövettünk és mit tanultunk belőle?
  • A legnagyobb akadály, amit sikerült legyőznünk?
  • Mi volt a legkockázatosabb dolog idén a karrierünkben?
  • Mit tanultunk magunkról idén?
  • Ki az a három személy, aki a legnagyobb hatással volt ránk idén?
  • Mi volt az év legjobb döntése?
  • Mi volt az év legrosszabb döntése? Mit tanultunk belőle?
  • Mi az, amit leginkább megbántunk idén?
  • Mi volt az-az alkalom, amikor igazán kiálltunk magunkért?
  • Mi az, amit másokért tettünk idén?
  • Ha utólag meg lehetne változtatni valamit az évből, mi lenne az?
  • Ha vissza tudnánk menni az időben - az év elejére - milyen karrier-tanácsot adnánk magunknak?
  • Mi az, amiért hálásak vagyunk idén?
  • Mi az a három szó, melyek leginkább összefoglalják, leírják az évet karrier szempontból?

Ha mindegyik kérdésre megfogalmaztuk saját magunknak az őszinte választ, már szinte kész is vagyunk a saját magunk értékelésével. Hasznos, ha ezeket a válaszokat le is írjuk magunknak, hiszen a gondolatok néha elszállnak, elfelejtjük őket, de ha leírjuk, nagyobb súlya van a szónak, ráadásul ezt az írott anyagot a következő év tervezésnél, a célok kitűzésénél is használhatjuk, de akár egy-két év múlva is elővehetjük és átolvashatjuk.

Ám ez csak a mi verziónk, ezen kívül még mások véleménye is számít! Ha a munkahelyünkön is számíthatunk évértékelő beszélgetésre, mindezt hamarabb tegyük meg, hogy még az ünnepek előtt kész tényekkel, eredményekkel, s jövőbeli tervekkel állhassunk a vezetőnk elé. A módszer itt is ugyanaz: vegyük elő, mi volt a célkitűzésünk, mit teljesítettünk belőle (a pontos számok, a százalékok itt is jó barátaink, hiszen milyen jól is hangzik az, hogy az ezévre kitűzött célt 19 %-kal túlteljesítettük…), s ha valami nem sikerült, azt is gondoljuk át, hogy mi volt az oka, s főleg, mit tanultunk belőle! Ha leülünk a vezetőnkkel értékelni az évet, készüljünk fel arra, hogy neki is van egy verziója az ez évi teljesítményünkről – azaz hallgassuk meg, reagáljunk az általa elmondottakra -, hiszen az sem ritka, hogy ettől függ az év végi prémiumunk, vagy a jövő év eleji béremelésünk.

Ha éppen nem dolgozunk, de állást keresünk, ugyanezt végezzük el az álláskeresési feladatainkkal – nézzük át, hogy milyen pályázataink voltak, meddig jutottunk el a kiválasztásban, mit tanultunk önmagunkról, miben fejlődtünk… s mit szeretnénk jövőre másképp csinálni. Ha van olyan megpályázott állás, ahol nem kaptunk még visszajelzést decemberben, nyugodtan keressük meg a céget, s kérjünk visszajelzést, hátha tudunk ebből is tanulni, és fejlődni!

S végül ne feledjük: bár elsősorban szakmai évértékelésről szól ez a cikk, ne álljunk meg az év értékelésekor csak a szakmai történések és sikerek, kudarcok átgondolásánál. Ugyanúgy fontos területei életünknek a családunk, párkapcsolatunk, barátaink, egészségünk, a pénzügyeink, vagy a szabadidős tevékenységeink, önképzésünk. Ráadásul ezek áttekintése azért is fontos, mert szoros összefüggésben van a szakmai teljesítményünkkel: egy stabil, jó családi háttér vagy a jó egészségi állapot szárnyakat adhat a munkában is nekünk, míg a munkánk megfelelő elismerése az anyagi hátterünket teszi stabillá, ami viszont lehetővé teszi, hogy munka után a hobbinknak hódoljunk, s a saját személyiségünk, tudásunk fejlesztésére is időt szánjunk. Tekintsük tehát az egészet egy összefüggő, egymástól elválaszthatatlan rendszer elemeinek, amire mind időt szánunk évértékelés címszó alatt, így adva meg magunknak a megfelelő alapot a következő év céljainak megtervezéséhez, önmagunk fejlesztéséhez!