Társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető fogászati ellátások.

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

A magyar kötelező társadalombiztosítás keretében többek között fogászati ellátásokat is igénybe lehet venni. Az érdekessége ezen ellátásnak azonban az, hogy a többi ellátástól eltérően a fogászati ellátások – egyes eseteket kivéve – nem „ingyen” járnak. Az alábbi cikkben bemutatom, hogy melyek azok a fogászati ellátások, amelyekért nem kell fizetnünk, illetve csak részben kell kifizetni az ellátás árát.

A társadalombiztosítási támogatással nyújtható ellátások igénybevételének a feltétele, hogy az ellátást igénybe vevő érvényes Taj kártyával rendelkezzen. A fogászati ellátás esetén is érvényesül az ún. jogosultság ellenőrzés, azaz az ellátás igénybevételekor a szolgáltató köteles ellenőrizni, hogy az ellátandó személy az érvényes Taj számán túl, szerepel-e a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvántartásában, mint egészségügyi szolgáltatásra jogosult.

Az 1997. évi LXXXIII. törvény szabályozza, hogy a fenti egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy a fogászati ellátások közül mikor jogosult térítésmentesen vagy részleges térítés mellett ellátást kapni. Elsőként a térítésmentes ellátásokat tekintjük át.

A beteg térítésmentesen jogosult:
- fogászati szűrővizsgálatra, 18 éves életkor felett erre évente egyszer kerülhet sor;
- 18 éves életkor felett fogsebészeti ellátás, fogkőeltávolítás és az ínyelváltozások kezelése,
- életkortól függetlenül az alapbetegséggel kapcsolatos fog- és szájbetegségek kezelésre,
- szakorvosi beutaló alapján fogászati góckeresésre,
- fogmegtartó kezelésre (amalgám és esztétikus fogtömésre foganként és fogfelszínenként, gyökértömésre foganként évente egyszer, ellátási esetenként gyökérkezelésre).
- sürgősségi ellátásra;

Megjegyzés: Sürgősségi ellátásba tartozik többek között a fogak friss baleseti sérüléseinek elsődleges ellátása, foggyulladások ellátása, a szájnyálkahártya és az ajak akut gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása, szájüregen belüli tályog megnyitása, a nyelést vagy/és légzést akadályozó idegentest eltávolítása, szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása, állkapocs-ficam visszahelyezése, eltört állcsont nyugalomba helyezése.
Továbbá a teljeskörű fogászati alap- és szakellátás – a fogtechnikai költségek kivételével – az alábbi esetekben térítésmentes:
- 18 éves életkor alatt,
- 18 éves kör felett a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt, valamint
- a várandósság megállapításától a szülést követő 90 napig és
- 62 éves életkor felett.

Megjegyzés: A fentiek kapcsán meg kell jegyezni, hogy azok a személyek, akik úgy jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, hogy arra a kormányhivatal egészségbiztosítási szervénél megállapodást kötöttek, fogászati ellátásuk esetén csak a sürgősségi ellátásokra jogosultak térítésmentesen.
Részleges térítés mellett igénybe vehető fogászati ellátások:
Részleges térítést kell fizetnie a betegnek
- a rágóképesség helyreállítása érdekében jogszabályban meghatározott típusú fogpótlás;
- 18 éves életkor alatt fogszabályozó készülék. Azaz 18 éves életkor alatt a fogorvosi munka térítésmentes, a fogszabályozó készülék árához nyújtott támogatást pedig a NEAK eszközönként határozza meg.
Nem kell azonban részleges térítést fizetni üzemi baleset következtében szükséges fogászati ellátás esetén. Azaz az üzemi baleset kapcsán igénybe vett fenti fogpótlásnál a fogorvosi munka térítésmentes, és a beavatkozás során felhasznált anyag/eszköz árához az egészségbiztosító 100 százalékos társadalombiztosítási támogatást nyújt.