Ingyenes termékátadás külföldre és az áfa

Kérdés:

Tisztelt Szakértő! Cégünk termékeket gyárt és forgalmaz. Kínai partnerünknek ingyenesen adnánk át termékeket, azokat Kínába szállítva. Kérdésem az lenne, hogy minek minősül ez az ügylet ÁFA szempontjából, és hogyan kell számlázni? Milyen áron kell a termékeket a számlán feltüntetni (önköltségi áron, vagy a szokásos piaci áron)? Van-e esetleg további adóvonzata az ilyen ingyenes átadásnak? Válaszát előre is köszönöm! 

Válasz:

Tisztelt Kérdező,

Az Áfa tv. [2007. évi CXVII. tv.] 11. § (1) bekezdése a következőképpen rendelkezik:

„11. § (1) Ellenérték fejében teljesített termékértékesítés [2. § a) pontja] az is, ha az adóalany a terméket vállalkozásából véglegesen kivonva, azt saját vagy alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére vagy általában, vállalkozásától idegen célok elérésére ingyenesen felhasználja, illetőleg azt más tulajdonába ingyenesen átengedi, feltéve, hogy a termék vagy annak alkotórészeinek szerzéséhez kapcsolódóan az adóalanyt egészben vagy részben adólevonási jog illette meg.”

Az Áfa tv. 11. § (1) bekezdését alkalmazni szükséges olyan ingyenes termékátadás vonatkozásában is, amikor az ingyenes termékátadásra nem vállalkozásidegen célból kerül sor, feltéve, hogy a levonási jogra és a végleges jellegű kivonásra vonatkozó törvényi előírás teljesül. 

Vagyis, ha az ingyenesen átadott termékek beszerzése során, ha nem volt levonható áfa, akkor az ingyenes átadás kapcsán nem merül fel adókötelezettség. Ha történt áfa-levonás, akkor az ingyenes termékátadás a fentiek nyomán az Áfa rendszerében termékértékesítésként kezelendő.

Ugyanakkor az Áfa törvén 98.§ i) pontja értelmében mentes az adó alól a belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott termék értékesítése a Közösség területén kívülre, feltéve, hogy a termék küldeménykénti  feladását vagy fuvarozását a) az értékesítő maga vagy – javára – más végzi.

A fentiek értelmében, amennyiben az ingyenes termékátadás igazoltan az  eu területén kívül valósul meg, akkor adómentes, akkor is ha egyébként a beszerzéséhez levonási jog kapcsolódott.  

Felhívom a figyelmet ugyanakkor, hogy a társasági adó törvény értelmében a külföldi vállalkozásnak térítésmentesen adott eszköz értékével az adóalapot meg kell növelni.