Visszaszámlálás indul: finisben az SZJA bevallása. Támpontok, ha nincsen könyvelőd…

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

Nem mindenki „rázza ki a kisujjából” a tervezettel kapcsolatos tudnivalókat, feladatokat.

Az első kérdés az tehát, mit kell tennem, ha megkapom a tervezetet.

Ha a magánszemélynek (a továbbiakban, az egyszerűség kedvéért nevezzük adózónak) vagy van elektronikus hozzáférése, vagy nincs: ez befolyásolja a bevallással kapcsolatos teendőket is.

Ha van elektronikus hozzáférése az adózónak:

 • Ha egyetért az adóbevallási tervezettel, akkor nincs vele teendője, tervezete 2024. május 21-én – 2024-ben ez a 2023. évről tett bevallás határideje – az adózó érvényes bevallásává válik.
 • Ha nem ért egyet a bevallási tervezet adataival, akkor a tervezetet az elektronikus felületen módosítania kell és be kell küldenie.

Noha e keretek között azokkal foglalkozunk, akik nem vállalkozók, azaz feltehetőleg nincs könyvelőjük, akire rábízhatnák a bevallás-tervezet átnézését, fontos hozzátennünk, hogy a tervezetet akkor is ki kell egészítenie az adózónak, ha egyéni vállalkozó (kivéve, ha 2023-ban tevékenységét egész évben szüneteltette, vagy az egész évben kisadózó, azaz katás vállalkozó volt), mezőgazdasági őstermelő, vagy áfás magánszemély.

Nekik ki kell egészíteniük a tervezetet azokkal az adatokkal, amelyről a NAV nem rendelkezik információval. Például: az egyéni vállalkozói tevékenységét munkaviszony mellett folytató adózó esetében a NAV – a munkaadó ’08. jelű bevallásaiból – ismeri a munkabérrel, az abból levont adóval, igénybe vett kedvezményekkel kapcsolatos adatokat (ezeket szerepelteti is a tervezetben), de nincsenek információi az egyéni vállalkozás bevételeiről, költségeiről: ezekkel az érintettnek kell kiegészítenie a tervezetet.

Hasonlóképpen, ha például, a munkaviszonyban álló magánszemély ingóságot értékesített, amelyből adóköteles jövedelemmel kell számolnia, ennek adatait neki kell a tervezetbe felvennie.

 

A szükséges kiegészítéseket, módosításokat egy erre a célra fenntartott – az adóhatóság honlapjáról elérhető – webes felületen, az eSZJA-portálon végezheti el az adózó:

 • Az online felületre belépve a „Bevallás 2023. évről” csempe jelzi a bevallás állapotát.
 • Az „Átnézem” gombra kattintva nézheti meg az érintett a bevallását.
 • A módosítás, kiegészítés gombot választva megnyílik a kitöltőprogram. A webes kitöltőprogram bal oldalán megjelenő panelben található egy témakörlista, ez tartalomjegyzékként segíti a navigálást a bevallás kitöltésében az egyes témakörök között. A témakörcsoportok a leggyakoribb jövedelemtípusokat kiemelve sorolják fel az egyes jövedelmek bevallására szolgáló sorokat, mezőket. A témakör kiválasztásával megjelennek a kitöltéshez szükséges sorok, amelyek azonnal kitölthetők.
 • A témakörlista felett található egy kulcsszavas kereső, amely segítségével nem csak az adóügyi kifejezésekre, hanem kulcsszóként definiált, a köznyelvben használt szavakra, valamint az egyes bevallási sorok számának megadásával is lehet keresni. A felület jobb alsó sarkában található három pontos ikon (…) megnyitásával a segítő tippekre kattintva egy rövid bemutatót találunk a nyomtatvány szerkesztéséhez/módosításához szükséges legfontosabb eszközökről.
 • Ha az adózó elvégezte a szükséges módosításokat, kiegészítéseket, és azokat el is mentette, a „Tovább a beadáshoz”, majd a „Beadás” gombra kattintva küldheti be a módosított tervezetet. A bevallás státusza „Beadott” lesz, a Profil oldalon a státusz alatt pedig az „Ön sikeresen beküldte az adóbevallását” felirat válik láthatóvá.
 • Ha az érintett nem módosítja, nem egészíti ki a tervezetet, az jóváhagyás nélkül is a bevallásává válik 2024. május 21-ével. (Kivételt jelentenek az őstermelők, áfás magánszemélyek, a 2023-ban szja szerint adózó egyéni vállalkozók: nekik ugyanis önállóan kell bevallást benyújtaniuk, az előzőekben már részletezett okokból.)

 

Ha a magánszemélynek nincs elektronikus hozzáférése: 

 • Ha az adózó egyetért a papíralapon megkapott bevallási tervezet tartalmával, akkor nincs teendője, a tervezetet nem kell sem aláírnia sem visszaküldenie.
 • Ha nem ért egyet a tervezet tartalmával, akkor a 23SZJA-bevallást kell benyújtania 2024. május 21-ig, ugyanis a papíralapon kapott tervezetet javítani nem lehet.
 • A 23SZJA-nyomtatvány elérhető:

=a webes felületen az Adóbevallás készítése 2023 linken, ahol elektronikus hozzáférés nélkül is használhatja a nyomtatványkitöltő programot, vagy

= az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) az alábbi linken:

23SZJA - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu).


Fontos tudni, hogy ha valaki rendelkezik egyéb elektronikus hozzáférési lehetőséggel – e-személyi igazolvány, telefonos azonosítás (RKTA), arcképes azonosítás – akkor az eSZJAportálon ügyfélkapus regisztráció nélkül is megtekintheti a bevallási tervezetét az azonosítás után.

 Előfordulhat, hogy az adózó elfelejtette az ügyfélkapus jelszavát, vagy éppenséggel az időközben lejárt.  Ahhoz, hogy az adózónak ismét érvényes jelszava legyen – és intézni tudja a bevallásával kapcsolatos dolgokat is –, az ügyfélkapu weboldalán az „Elfelejtett jelszó” űrlapot kell kitöltenie. Az űrlapon meg kell adnia a felhasználói nevét és a regisztráció során rögzített e-mail-címét.

A rendszer az ügyfélkapus e-mail-címre egy új, egyszer használatos kódot küld a kérést követően. Ezután a küldött instrukciókat követve ismételten használni tudja az ügyfélkaput.

 Ha a jelszava már több mint 60 napja lejárt, akkor viszont az ügyfélkapu aktiválására van szükség, amihez személyesen kell megjelennie a NAV bármely központi ügyfélszolgálatán, bármelyik kormányablakban, egyes postai ügyfélszolgálatokon vagy a konzuli képviseleteken. (A személyes megjelenésre mindenképpen szükség van, mivel a személyazonosság igazolása feltétlenül szükséges az aktiváláshoz.)

 A NAV honlapján elérhető az a tájékoztató –„Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról”, amellyel a személyijövedelemadó-bevallás, illetve a tervezet benyújtását igyekszik segíteni az adóhatóság:

https://nav.gov.hu/kereso?query=szja%20bevall%C3%A1s

 (Az adóbevallásokkal – ideértve a társasági adót és a kisvállalati adót is – kapcsolatos tudnivalókra következő cikkeimben még visszatérek.)