Fontos határidő közeleg – a NAV közleményben hívja fel rá figyelmet

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

Azoknak, akik papíralapon szeretnék megkapni az szja-bevallási tervezetüket, egy hónap áll rendelkezésükre, hogy kérjék a NAV-tól a dokumentum postázását.

Akinek még nincs KAÜ-azonosítója (például ügyfélkapuja), és így elektronikusan nem fér hozzá a dokumentumhoz, az 2024-ben is kérheti a postázást. Ezt, az adóazonosító jelét és születési dátumát megadva, teheti meg levélben, de akár SMS-ben is, március 18-áig:

Március 15-étől pedig mindenki megnézheti szja-bevallási tervezetét, legegyszerűbben a a NAV Ügyfélportálján vagy e SZJA-oldalán.

Az adóhatóság idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó.

Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen, április 30-áig küldi el postán az igénylőknek. Aki elfeledkezik a március 18-ai határidőről, május 21-éig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain kérheti adóbevallási tervezetének nyomtatását.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról ugyancsak az említett felületeken elektronikusan, és hagyományosan, papíron is lehet rendelkezni, május 21-éig. Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is eddig van lehetőség.

Az adóhatóság ma (2024. február 20-án) megjelent, fentebb hivatkozott közleménye megtalálható a NAV honlapján:

https://nav.gov.hu/sajtoszoba/hirek/Meg_egy_honapig_kerheto_az_szja-bevallasi_tervezetek_postazasa

Arra, hogy a bevallási tervezet ellenőrzésekor mire kell az adózónak figyelnie, milyen kiegészítéseket vár el az adóhatóság a tevékenység formájától, a választott adózási módtól függően (például őstermelők esetében), illetve mit kell tenni, ha a dokumentumban szereplő adatokkal nem ért egyet, egy cikksorozatban hamarosan visszatérünk.