Kinek érdemes az árfolyamrögzítést választania?

A devizában eladósodott hitelesek a 2011. évi LXXV. törvény rendelkezései szerint rögzíthetik törlesztési árfolyamukat.
Látva a folyamatosan erősödő svájci frankot, és az egyre több késedelmes tartozást, a devizahiteleseknek érdemes mérlegelniük, hogy kérjenek-e árfolyamrögzítést.
Ugyanakkor fontos tudniuk azt is, amennyiben élnek a lehetőséggel, akkor sem szűnik meg az árfolyamkockázat, csak egy későbbi időpontra tolódik.

Mit jelent az árfolyamrögzítés?
Az aktuális piaci árfolyam és a rögzített törlesztési árfolyam különbözetét havonta a 3 havi BUBOR-nak (bankközi, referencia jellegű kamatláb) megfelelő kamaton (jelenleg 6,1 százalék) tőkésítve egy forint alapú ún. gyűjtőszámlán halmozza a hitelnyújtó 36 hónapig. 180 forintnál erősebb frank esetén a gyűjtőszámlán futó tartozás a piaci árfolyam és a 180 forint különbözetével nő, gyengébb frank esetén csökken.
Az árfolyamrögzítés következtében az árfolyamkockázatunk nem szűnik meg, csak egy későbbi időpontra tolódik el.

Kinek ajánlható?
A csomag részletein és a gyűjtőszámla részletes kondícióin (előtörlesztési, végtörlesztési stb. díjak) túl az adós preferenciáitól függ, érdemes-e kihasználni a védőárfolyam lehetőségét. A penzcentrum.hu számítása szerint, amennyiben a kondíciók az adósok számára vállalhatóak lesznek, a programban való részvétel az alábbiak számára javasolható:

1. Aki jelenleg fizetőképessége határán mozog, és a mostaninál erősebb frankárfolyam mellett nagy valószínűséggel késedelembe esne
2. Aki számára fontos, hogy a hitel törlesztő részlete a következő négy évben legalább árfolyamszempontból kiszámítható legyen, ezt követően azonban már képes lesz elviselni az árfolyammozgásokat
3. Aki képes a 36 hónapon keresztül elért törlesztőrészlet-megtakarításait félretenni, és a BUBOR feletti várható hozam mellett befektetni (figyelembe véve a gyűjtőszámla esetleges végtörlesztési díját is)

Kinek nem ajánlható az árfolyamvédelem?
1. Aki minden nehézség nélkül képes jelenleg is törleszteni, de tart attól, hogy a frank hosszú távon jelentősen erősödni fog, így előbb szeretné letudni a törlesztések egy részét.
2. Aki számára fontos, hogy tőketartozása később se nőjön, mert például hitele elő- illetve végtörlesztésén gondolkodik.
3. Aki úgy látja, nem jelent számára vonzó befektetési lehetőséget a havonta elérhető megtakarítás.

A PSZÁF állásfoglalása az árfolyamrögzítésről
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint a svájci frank árfolyamának változása miatt nőni fog a késedelmesen törlesztő hiteladósok száma, a késedelemmel és súlyos késedelemmel rendelkezők között ugyanis felülreprezentáltak a devizaadósok.
A felügyelet úgy véli, a megoldást sokak számára az árfolyamrögzítés jelentheti. Az ebben való részvétel nemcsak az ügyfeleknek segít, hanem a bankszektornak is; a rögzített árfolyammal lélegzethez juthatnak az ügyfelek, ami szavatolja a kiszámítható, fenntartható üzleti kapcsolatot a jelenlegi helyzetben.

Segítség az adósságkönnyítő lehetőségek kiválasztásában
A PSZÁF honlapján (www.pszaf.hu) megjelentetett internetes kalkulátor segít a fogyasztónak a döntés meghozatalában. Az átmeneti árfolyamrögzítés akkor fontolandó meg, ha az ügyfelet az árfolyamok elmúlt időszakban lezajlott drasztikus változása miatt komoly törlesztési gondok fenyegetik, de még nincs 90 napon túli tartozása, s pénzügyi lehetőségei 1-3 éven belül várhatóan kedvezőbben alakulhatnak. A kalkulátor orientáló jellegű, az árfolyamfixálásról szóló döntés előtt az ügyfélnek célszerű személyre szóló tájékoztatást kérnie hitelintézetétől.

A késedelmes tartozások többsége deviza alapú
A június végi adatok szerint 142.358 jelzáloghitel adósnak volt 90 napon túli tartozása, s ha ehhez hozzászámítjuk az akár egynapos elmaradással rendelkezőket is, összesen 301.696 család esetében állt fenn késedelmes hiteltartozás. A PSZÁF becslései szerint a késedelmes tartozások döntő többségében devizaalapú hiteltartozások.

Nincs tolongás
Jelenleg arra vonatkozóan még nincsenek adatok, hogy mennyien kértek árfolyamrögzítést. Az MTI közleménye szerint az elmúlt napokban sokan keresték meg a bankokat a lehetőség iránt érdeklődve, de tolongásról, sorban állásról egyelőre nincs szó.