Szja-határidőre figyelmeztet a NAV

A magánszemélyeknek május 20. a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Bár addig még majdnem két hónap van, de a sorban állás elkerülése érdekében nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bevallás kitöltését és benyújtását - ajánlja az adóhatóság.
Amennyiben az adózó nem élt az egyszerűsített bevallás lehetőségével, és nem kérte a munkáltatói adómegállapítást (vagy a munkáltató ezt nem vállalta), akkor a 1253 számú személyijövedelemadó-bevallás nyomtatványon vagy az adónyilatkozat benyújtásával (1253ADÓNYILATKOZAT nyomtatvány), önállóan köteles teljesíteni bevallási kötelezettségét. Bevallását vagy adónyilatkozatát - mivel 2013. május 20. idén pünkösdhétfőre esik - legkésőbb 2013. május 21-ig kell eljuttatnia a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).
Több éves tapasztalat, hogy sokan az utolsó pillanatra hagyják adóbevallásuk kitöltését. A határidő közeledtével növekszik az ügyfélszolgálatok forgalma és a telefonos tájékoztatást kérők száma is. Ezért, ha a kitöltéshez szükséges összes igazolás rendelkezésre áll, érdemes mielőbb elkészíteni a bevallást. Így, ha a kitöltés közben esetleg kiderülne, hogy szükség van a NAV segítségére, akkor még nem kell számolni a május 20. előtti hetekre jellemző megnövekedett ügyfélforgalommal - indokol az adóhatóság.
A NAV javasolja, hogy mindenki keresse meg a bevallás kitöltéséhez szükséges igazolásait. Aki tavaly adóköteles jövedelmet szerzett, február 15-ig meg kellett kapnia ezeket az igazolásokat. Ha mégsem kapta meg, vagy elvesztette, akkor pótolnia kell. A kitöltött és aláírt bevallást (adónyilatkozatot) leadhatja személyesen az ügyfélszolgálatokon, illetve feladhatja a postán. Ha bevallása (adónyilatkozata) kitöltésekor a NAV nyomtatványkitöltő programját használta, és rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, elektronikus úton is eleget tehet bevallási kötelezettségének.