Vezető tisztségviselő,társas vállalkozó

Kérdés

A segítségüket szeretném kérni sok írást és maga a jogszabályt is elolvastam de mégis káosz van még mindig a fejemben.Négy új KFT van és ezeknek az ügyvezetőjével illetve a társasvállalkozói díjazásukkal van gondom. 2 Kft -ben az ügyvezető nem tag és úgy látja el az ügyvezetői feladatokat és emellett egyéni vállalkozó is nos az Ő helyzetét úgy oldottam meg hogy nyilatkozott hogy az egyik kft ben fizetik meg utána a járulékot itt számfejtettem 108000 ft tal az egyéni vállalkozásban semmit ,a 2 számú kft -ben pedig részmunkaidőként számfejtettem 46500 ft-tal nem tudom ez így helyes e. Van eben a két Kft -ben még egy ügyvezető aki nappali tagozatos középiskolában tanul, rá nem számfejtettem semmit a társaságban nem tevékenykedett. A másik kft.vel van a nagyobbik gondom az ügyvezető ugyan az a személy egy saját jogú öregségi nyugdíjas , az Ö esetében úgy jártam el hogy mind a két helyen 46500 ft számfejtettem a kérdésem az hogy nála is az egyik kft.ben teljes jövedelmet kellet e volna számfejteni és a másikban pedig rész munkaidőkét jövedelmet vagy mivel nyugdíjat nála elfogadható e elért jövedelemnek ez az összeg.Ilyen gondban még soha nem voltam mióta könyvelőként dolgozom hogy kinek mi a helyes megoldás. Kérem a tudnak segítsenek egy kicsit tisztábban látni.

Válasz

Tisztelt Kérdező!

 

A jogszabály azt mondja, hogy a biztosításban való részvétel kötelező legalább egy helyen, vagyis egy kft.ben fizesse meg a járulékokat, a többi helyen a tényleges kivét lesz a járulékalap. Ne számfejtsen mindenhol valamit!! Ahol nem tag, ott tiszteletdíjat számfejtszen, mint vezető tisztségviselő!

Amennyiben a társas vállalkozó öregségi nyugdíjban részesül, úgy elegendő a tényleges kivét után a 10% nyugdíjjárulékot megfizetni és a 6390.- eü. szolg. járulékot! Ha nem vesz ki, akkor csak eü.szolg. járulék a kötelezettség, de az is csak egy helyen!