Végelszámolás

Kérdés

Most kaptam egy céget könyvelésre.A cég 2010.06.16-án bejelentette a végelszámolását .A 2010-es évet én könyvelem le( pár tétel) és feladatom, hogy fejezzem be a végelszámolást. Még soha nem csináltam ilyent.Azt sem tudom miivel kezdejem, mert a végelszámolásról csak cégkivonat álla rendelkezésemre ahol láható, hogy az egyszerüsített végelszámolást mikor kezdtl ék el.Kérlek segítsetek mivel kezdjem és így visszamenőleg mit csináljak.A beszámolót milyen időpontra adjam le?.

Válasz

A végelszámolással kapcsolatos jogi kérdéseket, feladatokat a 2006. évi V. törvény (a cégtörvény) VIII. fejezete (a 94-118. §-ai) részletezik. a cégtörvény 114-115. §-aiban foglaltak szerint lehet élni ez egyszerűsített végelszámolás lehetőségével.
A végelszámolás sajátos számviteli feladatait a 72/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet tartalmazza.
Néhány gondolat:
A végelszámolás kezdő időpontja a jogutód nélküli megszűnésről rendelkező határozatban megállapított időpont, befejezésének időpontja a végelszámolással kapcsolatos feladatok elvégzése után a végelszámoló által meghatározott időpont.
A végelszámolás időszaka alatt a cég úgy köteles a számviteli törvény előírásainak megfelelően az analitikus és a főkönyvi nyilvántartásait vezetni, hogy azok alkalmasak legyenek a végelszámolás alatti beszámolók, a számviteli adatokra épülő adóbevallások, a végelszámolás befejezésekor a piaci értéken történő értékelés, a vagyonfelosztási javaslat alátámasztására.
A cégbíróság a végelszámolás megindításáról végzést hoz, amelyet a cégközlönyben közzé tesz a hitelezőknek szóló felhívással.
A végelszámoló a végelszámolás során a cég vagyoni helyzetét felméri, követeléseit behajtja, tartozásait kiegyenlíti, jogait érvényesíti és kötelezettségeit teljesíti, vagyoni eszközeit pedig szükség esetén piaci értéken értékesíti.


A végelszámoló a tevékenységet lezáró mérleg adatai alapján nyitó mérleget, majd a hitelezők igénybejelentése, a vagyoni helyzet felmérése alapján korrigált végelszámolási nyitó mérleget készít a Korm. rendelet előírásai szerint.
Ha a végelszámolás 12 hónapon belül nem fejeződik be, akkor a végelszámolónak az Szt. 11. §-ának (12) bekezdésében meghatározott üzleti évenként számviteli beszámolót kell készítenie az Szt. előírásai szerint.