Vámhatóság által kivetett áfa

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék egy kérdést feltenni az import áfa (3. országból) témakörben. A következőben kérném a segítségét- a neten olvastam régebbi bejegyzésben az egyik könyvelői fórumon : "A vámhatóság által kivetett áfát az áfa-bevallásban fizetendő adóként nem kell beállítani. Valamint nem kell a 467-es számlára könyvelni." A könyvelése így helyes? Vámhatóság által kivetett áfa: T 368 K 465, majd az import áfa rendezése: T 466 K 368 A kérdésem az lenne,hogy továbbra sem kell szerepeltetni az áfa bevallásban a fizetendő áfát ilyen import ügyleteknél? Most,hogy beolvadt a vámhivatal, akkor már ezt is a NAV-ba fizetik jól gondolom? Köszönöm szépen a válaszát!

Válasz

A felvázolt könyvelési mód helyes, bár technikailag választhatunk más megoldást is, a lényeg, hogy a választás a Számviteli Poitikában szerepeljen..

Abban az esetben, ha a harmadik országból érkező áru Magyarországon kerül levámolásra a VPOP határozatban kiveti az áfát, ( T 368  - K 465 )  amelyet megfizet az importáló ( T 465  -  K  384  )
Az így kifizetett áfaösszeget az adózó az áfabevallásában levonhatja, így az áfa összege visszakerül hozzá. (  T 466  -  K  368  )
A  fizetendő áfa a fenti módszerrel rendezésre került,  az áfabevallásban már nem kell  szerepeltetni.