valutapénztár

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég, euroban vásárol, és euroban értékesít. Mindezt készpénzben teszi, valutapénztáron keresztül. Viszont a változó árfolyamok hatalmas árfolyamveszteséget eredményeztek. Júliusban elhozta az árut, de csak az értékesítés után, októberben rendezte szállítói tartozását. vásárlás: 261-4542 270HUF/EUR értékesítés: 311-931 295HUF/EUR (ez az EUR bekerült a valutapénztárba MNB árfolyamon, és ebből az euroból, ezen az árfolyamon egyenlítette ki a szállítót) szállítói kiegyenlítés: 4542-382 295HUF/EUR Forintban könyvelünk. Az EURt nem váltjuk át a valóságban HUFra, csak a könyvelés kedvéért forintosítunk. Ha euroban könyvelnénk, akkor ez a hatalmas árfolyamveszteség nem mutatkozna meg. Mert 1000 euroról szólna a szállítói számla, és 1000 eurot venne ki kiegyenlítéskor a valutapénztárból. Míg Ftban 270 000 Ft a szállítói számla, és kiegyenlítéskor, mivel a vevő által fizetett euroból fizeti ki, így 295 000 Ft a kiegyenlítés. Ez a 25 000 Ft érdekel, hogy lekönyvelhetem e az árfolyamveszteségként?!?!? Vagy valami elkerülte a figyelmem? Köszönöm!

Válasz

A devizás pénzeszközök specialitásait az adja, hogy a gazdasági események ugyan a megfelelő devizanemben köttetnek, a könyvviteli elszámolás viszont forintban történik.
A forintra történő elszámolás miatt a mozgásnemek elszámolásakor árfolyam-különbözet keletkezik, amit előjelétől függően mindig a pénzügyi műveletek egyéb bevételeire, illetve pénzügyi műveletek egyéb ráfordításaira kell könyvelni.