Változtak a szakképzési hozzájárulás súlyszorzói

A Magyar Közlöny 2012. évi 114. számában jelent meg a kormány 240/2012. sz. rendelete, melyben módosították „a gyakorlati képzés költségeinek a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásánál figyelembe vehető gyakorlati képzési normatívák mértékéről és a csökkentő tétel számításáról” szóló korábbi szabályozást.
Ennek értelmében 2012. szeptember 1-től nem szakmacsoportonként, hanem szakmánként vannak meghatározva a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásánál figyelembe vehető  súlyszorzók.
Ki veheti igénybe a csökkentést?
Az a szakképzési hozzájárulásra kötelezett, aki a szakképző iskola tanulójával kötött tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzés szervezésével tesz eleget hozzájárulási kötelezettségének, éves bruttó kötelezettségét csökkentheti.
A csökkentő tétel kiszámítása
A csökkentő tétel éves összegét a tárgyévre vonatkozóan - amennyiben a tanulószerződés hatálya a tárgyév teljes időtartamára fennáll - tanulónként az alapnormatíva összege és a kormányrendeletben meghatározott súlyszorzó szorzata alapján kell meghatározni.
 A csökkentő tétel éves összege - ha a tanulószerződés hatálya a tárgyév teljes időtartamára fennáll - tanulónként az alapnormatíva összegének és a tanulószerződésben megnevezett szakképesítéshez tartozó,
a) a 2013/2014-es tanév kezdetéig a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény alapján indított szakképzés esetében az 1. mellékletben,
b) a 2013/2014-es tanév kezdetétől a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény alapján indított szakképzés esetében a 2. mellékletben meghatározott szakképesítésenkénti súlyszorzó szorzata.
2012-ben az alapnormatíva 440 000 Ft/fő/év.
Példa a csökkentő tétel kiszámítására:

A normatíva összegét meg kell szorozni az adott szakmához tartozó súlyszorzóval.
Például: Alkalmazott fotográfus  szakma esetén: 440.000 (normatíva) * 1,3662 (súlyszorzó) = 601.128 Ft (csökkentő tétel)

A szakképzési hozzájárulási előleg fizetésénél a csökkentő tétel havi összegét a tárgyév 1-11. hónapjára vonatkozóan tanulónként az előzőek szerint számított csökkentő tétel éves összegének egy tizenketted része képezi.
Ha a tanulószerződés megkötésére hónap közben kerül sor, a csökkentő tétel havi összege azon hónap vonatkozásában számolható el a tanuló után először, amelyben a hozzájárulásra kötelezett legalább egy nap gyakorlati képzést teljesített.
Ha a tanulószerződés hónap közben szűnik meg, az adott hónapra vonatkozóan a csökkentő tétel havi összegét az adott hónapból a tanulószerződés megszűnésének napjáig eltelt napok és az adott hónap naptári napjai számának arányában kell meghatározni.
A súlyszorzókat tartalmazó táblázat