üzemanyag jövedékiadó visszatéritése

Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Saját árunkat fuvarozzuk ill. partnertől hozunk árut tgk 7,5 t nagyobb, szeretném megkérdezni,hogy jövedéki adó visszatéritésre jogosultak vagyunk-e .Nincs külön leszámlázva áru és fuvar ktg, tevékenységi körünkbe van árufuvaroztás. Elegendő-e ha továbbiakban a számlán megosszuk az áru értékét és a fuvar ktg-et, vagy áruforgalmi vizsgát kell tenni és minden engedélyt megkérni mintha idegen megrendelőnek szállitanánk. Köszönöm Piroska

Válasz

Adó visszaigénylésre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által e célból nyilvántartásba vett üzembentartó, illetve – bérelt jármű esetében – bérbevevő jogosult. A regisztráció tehát a visszaigénylés adminisztrációs feltétele.
A regisztrációhoz szükséges nyomtatvány, kitöltési útmutató valamint a benyújtásra vonatkozó tájékoztató letölthető a NAV honlapjáról (http://nav.gov.hu –> VP ) (.doc  és  .pdf)
Az adó-visszaigénylés tárgyi feltétele a jogosult nevére, a kereskedelmi gázolaj beszerzéséről kiállított, a kereskedelmi jármű rendszámát és kilométeróra-állását is tartalmazó számla. Érdemes tehát minden tankoláskor a számlára íratni az aktuális kilométeróra-állást is, különben a Nemzeti Adó- és Vámhatóság megtagadhatja a visszaigénylést.