Utazási kedvezmény

Kérdés

Tisztelt Címzett!39 éves vagyok és 62%-ra vagyok leszázalékolva.Rokkantsági ellátást kapok 1,5 éve.Azt szeretném kérdezni,hogy jogosult vagyok utazási kedvezményre?Milyen feltételei vannak?Hogyan lehet hozzájutni?
Várom megtisztelő válaszát!


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A rokkantsági járadékban részesülő személy az „Ellátottak utazási utalványa” elnevezésű okmányra jogosult, mellyel a közösségi közlekedésben vehet igénybe utazási kedvezményt.

 

A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) állítja ki az utalványt, mely a kiállítás évében január 1-jétől a kiállítást követő év március 31-éig érvényes. Az utazási kedvezmény hatálya Magyarország területén belföldi forgalomban, a helyi és helyközi menetrendszerinti személyszállítási szolgáltatásokra terjed ki. Az utalvány felhasználható vasúton, HÉV-en, helyközi és elővárosi autóbuszon, kompon és réven történő közlekedésre. A vasúti személyi szállításban az utazási kedvezmény a 2. kocsiosztályra érvényes. A kedvezmény helyjegyre és pótjegyre nem érvényesíthető.

Az utalvány 16 alkalommal 50 százalékos mértékű és 2 alkalommal 90 százalékos kedvezmény igénybevételére jogosít. A kedvezményhez szükséges a személyazonosság igazolása is.

 

A fenti utazási utalvány kiadásáról a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál tud érdeklődni, amelynek telefonszámai, és egyéb elérhetőségei megtalálhatók: https://folyositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/%C3%BCgyf%C3%A9lszolg%C3%A1lat/el%C3%A9rhet%C5%91s%C3%A9gek.html oldalon.