Törzstőke felemelése, leszállítása

Kérdés

Kedves Szilvi! Két kérdésünk lenne. - törzstőke leszállításakor milyen mérleget kell csatolni? Vagy elég egy időszaki főkönyvi kivonat? - törzs emeléséhez hogyan tudjuk felhasználni a tagi kölcsönt? Hogyan könyvelem, illetve milyen adóvonzatai vannak? Köszönjük szépen, Kriszti

Válasz

Törzstőke leszállítás:
A Gt.131 §-a előírja, hogy a társaság saját tőkéjéből a tagok javára azok tagsági jogviszonyára tekintettel kifizetést csak a Gt.-ben meghatározott esetekben a számviteli törvényben megfogalmazott feltételek teljesülése esetén realizálhat.
A törvény ugyan kötelezően nem írja elő, mégis célszerű egy közbenső mérleget készíteni.


Törzstőke emelés tagi kölcsönből:
Amennyiben a törzstőke emelése csak a tagi kölcsönből valósul meg, akkor a tagi kölcsönt a társaság rendelkezésére kell bocsátani azt megelőzően mielőtt a társasági szerződés módosítását a cégbíróságra benyújtják.

A könyvelés számlarend kérdése. Egy lehetséges változat:
Ez esetben a társaságnál az apportként átvett tagi kölcsön:

        T 36.. Nem pénzbeni hozzájárulásként átvett követelések
        K 32.. Jegyzett de be nem fizetett tőke   

később  amikor a  cégbíróság a tőkeemelést a  cégjegyzékbe bejegyezte, a  cégbejegyzés napjával kell könyvelni kell a jegyzett tőke emelését,

        T 32.. Jegyzett de be nem fizetett tőke
        K 41.. Jegyzett tőke         

egyenlege csak az átvett követelésnek van, valamint a tulajdonossal szembeni tagi kölcsönt szerepeltetjük a könyvekben, mint kötelezettséget. Ezeket egymással szemben kell kivezetni a cégbejegyzés után..

        T 47.. Alapítókkal szembeni rövid lejáratú kötelezettségek
        K 36.. Nem pénzbeni hozzájárulásként átvett követelések