Telken lévő épület beszerzése

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy vállalkozás beszerez egy üzleti ingatlant,melyet raktározásra fog használni, akkor aktiváláskor és az adás-vételi szerződésben külön kell bontani a telek és az ingatlan értékét az értékcsökkenés elszámolása miatt. Telek után nem számolható el écs vagy pedig ilyenkor már nem számít, hogy telek is tartozik az épülethez és az áfa nélküli vételár után kell meghatározni az écs-t? Jó lenne törvényi hivatkozás is hozzá. Köszi előre is a segítséget.

Válasz

Számviteli szempontból lényeges, hogy az eladó nem ingatlant ad el, illetve a vevő nem ingatlant vásárol, hanem épületet és hozzá tartozó földrészletet. Az  ingatlan a számviteli előírások szerint tág fogalom a Számviteli tv. 26 § (2) értelmezése szerint,  magában foglalja a földterületet, a telket, az épületet, az épületrészt, az egyéb építményeket, mint a víz-, gáz-, elektromos hálózat vezetékeit, az utakat, a vasutakat stb., amelyeket a számviteli nyilvántartásokban elkülönítetten kell kimutatni.

Ezen elkülönített nyilvántartás nélkülözhetetlen feltétele, hogy annak a dokumentumán, a számlán elkülönítetten szerepeljen - együttes vásárlás esetén - az épület, illetve a hozzá tartozó földrészlet ellenértéke

Már a szerződésben célszerű a telek és az építmény értékét szétbontani. A számviteli törvény szerint a telekre értékcsökkenési leírás nem számolható el. A 12-es számlaosztályt szokták megbontani, de a társaság a számviteli politikájának megfelelően szabadon alakíthatja ki a számlatükrét.