T.E. üzembe helyezés

Kérdés

T. Szakértő! Egy Kft vásárolt egy törött versenyautót. Az autót saját autószerelő műhelyében, saját dolgozói megjavítják, alkatrészeket vásárolnak hozzá. Az üzembe helyezés a teljes helyreállítás után történik. Hogy kell a javítást, az alkatrészeket és az üzembe helyezést könyvelni. Mert szerintem ez nem saját rezsis beruházás, mert nem új eszköz jön létre, nem karbantartás, mert nem az üzembe helyezés után történik a javítás. Válaszát előre is köszönöm! Üdv. K. Szilvia

Válasz

A saját vállalkozásban végzett beruházás bekerülési értékét azok a költségek határozzák meg, amelyek a tárgyi eszköz saját vállalkozásban történő előállítása, üzembe helyezése, alapozása, bővítése, rendeltetésének megváltoztatása, átalakítása stb. során közvetlenül felmerülnek, a beruházással megvalósuló eszközhöz hozzárendelhetők, amelyek az adott munka közvetlen önköltségében figyelembe vehetők.

A beruházás fogalmát a számviteli tv. 3§(7) bek.határozza meg. Tehát nem csak új eszköz előállítása a beruházás, saját rezsis beruházás. Az áfa tv.szerint azonban a saját rezsis beruházás mást jelent. Az Áfa-tv. szerinti saját vállalkozásban végzett beruházás mindig tárgyi eszköz létesítését jelenti saját előállítás útján, míg a számviteli előírások tágabban értelmezik a saját vállalkozásban végzett beruházást, beleértik a már meglévő tárgyi eszköz bővítését, rendeltetésének a megváltoztatását, átalakítását, élettartamának a növelését is. Az Áfa-tv. 11. §-a (2) bekezdésének a.)pontja szerint az áfa szempontjából beruházásnak csak az előállított tárgyi eszköz minősül.