Társasház számlázás

Kérdés

Tisztelt Szerkesztők! A Társasház üzemelteti a házban lévő központi fűtő rendszert. A fűtési költséget előkalkulációk alapján a tulajdonosok felé kiterheljük,majd a szezon végén a tényleges költségek alapján történik meg az elszámolás. Kérdésünk, hogy a fűtési költségről kell-e számlát kibocsátani, vagy csak az egyéb bizonylat alapján történhet a tulajdonos társak közötti meg osztás? Ha számlázni kell az esetleges értékhatár elérése esetén ÁFA fizetési kötelezettségünk is keletkezik? Válaszukat előre is köszönjük. Tisztelettel:Krecsmarik Marianna

Válasz

A társasház tulajdonosa és a társasház között a közös költség tekintetében nincs szolgáltatási viszony, így a társasház számlát nem állíthat ki a közös költségről.  A fűtési számlák társasház nevére érkeznek. A társasház tulajdonosai a hozzájárulást a társasház által készített és a közgyűlés által elfogadott költségvetés alapján fizetik.


A közgyűlésen elfogadott éves költségvetés alapján állapítható meg, hogy az egyes társasházi tulajdonosok milyen  arányban és milyen havi bontásban fizetik az előleget. Év végén a tényleges költségek  figyelembevételével a társasház elkészíti az elszámolást, amelynek alapján az előleg és a tényleges költség különbözetét kell a társasház alapszabályában foglaltak szerint rendezni.

Mivel a közös fűtési költség a társtulajdonosok közti költségmegosztás, azaz a társasház nem teljesít sem termékértékesítést, sem szolgáltatásnyújtást a tulajdonosok felé, melynek ellenértéke lenne a tulajdonostársak által fizetett költség, ezért az nem tartozik az áfatörvény tárgyi hatálya alá. Így a közös költségrõl a tulajdonos felé áfatörvény szerinti bizonylatot (számlát) sem lehet kiállítani. A közös költség könyvelési bizonylatául a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény (továbbiakban: Sztv.) 166. §-a szerinti bizonylat (pl. a befizetési csekk igazoló szelvénye, a befizetést igazoló pénztárbizonylat, átutalás esetén a bankkivonat) szolgál.