Társasági adó-alultőkésítési szabály

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk jelentős összegű (hitelintézettől származó) beruházási hitellel rendelkezik, amelyhez szinten jelentős összegű kamatfizetés kapcsolódik minden évben. A Tao tv. 8.§(j) pontja illetve az 8.§(5)a, bekezdés alapján hogyan kell helyesen számolni az esetlegesen Tao. adóalapot növelő kamat nagyságát? Az én elképzelésem szerint: A Tao tv. 8,§ (5)a, pontja alapján a kötelezettség adóévi napi átlagos állományának számításakor figyelembe kell venni minden mérlegben kimutatott kötelezettséget, így a hitelintézettől származó beruházási hitelt is. A 8.§.(j) pontja szerint azonban a kamatoknál, a hitelintézetnek az adott évben fizetett kamatot már nem kell figyelme venni, és így kell a megfelelő arányszámokat kiszámolni. Jól gondolom?

Válasz

A Tao  tv. 8§ (5) a. pontjának  szabályozását  alapulvételéve a saját tőke aktuális adóévi napi átlagos állományánál alkalmazni kell a beruházási időszakban  arra a kamatra is, amely a beruházási számlán kerül elszámolásra..

[Tao. tv. 8. § (1) bekezdés j) pont] értelme, hogy a korrekció alkalmazására akkor kerül sor, ha a társaság rendelkezésére álló saját forrását nagymértékben meghaladják a külső forrásai, s emiatt jelentős kamatjövedelmet fizet ki. Ebben az esetben viszont nem minden kamatot kell figyelembe venni, a kérdező jól értelmezi, hogy a hitelintézetnek az adott évben fizetett kamat nem tartozik ide.