Támogatások, juttatások kezelése

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaugyi központ által nyújtott, vállalkozás indítására kapott két magánszemély visszanem térítendő kamatmentes támogatást (1,7 M Ft/fő).Gazdasági társaságot kellett alapítani kötelező 5 M Ft tőkejegyzéssel és kötelezettséget kellett vállalni tagi jogv. keretében 3 év önfoglalkoztatásra, valamint jelzálog szerződést kellet aláírni a támogatás összegének 150 %-nak megfelelő magánszemély tulajdonú ingatlanra. A szerződés szerint a támogatás felhasználásának 2. pontja szerint " a kedvezményezett kizárólag a pályázatban szereplő gazdasági társaság alapításánál saját nevében történő törzstőke befizetésre használja fel". A támogatás magánszemélyek számlájára érkezett, amit átutaltak a kft-nek. A kérdésem a következő: A kapott támogatás könyvelése? (Egyösszegű bevétel vagy a ktg fedezete ?időbeli elh. könyvelhetek -e, ha igen évenként egyenlő arányban vagy a ktg felmerülésének összegével egyezően? A ktg a személyesen közreműködő tag br. díjazása? Segítségüket megköszönve, tisztelettel: Szabóné

Válasz

A kérdésben felvázolt esetben  a   Kft  alapításának könyvelését nem befolyásolja a támogatás, mivel azt a magánszemnly kapja, és magánszemélyként is kell elszámolnia az átutalt összeggel.
A támogatási szerződés ismerete nélkül nehéz meghatározni mennyi legyen a tag bruttó díjazása, de ha egyéb kitétel nincs, az általános szabályok szerint kell eljárni.
2012. évre a minimálbér összege 93.000 Ft/hó,
a garantált bérminimum összege 108.000 Ft/hó.

A törvénymódosítás értelmében új járulékalap-minimumot (alsó határ) határoznak meg a társas vállalkozók számára, amely az alábbiak szerint alakul:
• A magánszemélyt terhelő nyugdíjjárulék alapja havonta
legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és
munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a
minimálbér másfélszerese.
• A foglalkoztatót terhelő szociális hozzájárulási adó
(továbbiakban szocho) alapja havonta legalább a minimálbér
1,125-szerese.
Ha a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú
végzettséget igényel, akkor minimálbér helyett a garantált
bérminimumot kell a járulékfizetés alapjául venni.