Támogatás elszámolása

Kérdés

Tudom, szétrágott téma, de még mindig vannak kételyeim. tehát a támogatást csak akkor lehet a mérlegben szerepeltetni az átmenőben (12.31.) , ha az az összeg mérlegkészitésig be is folyt? Ha nem érkezett meg csak mérlegkészités után, akkor nem lehet beállitani az átmenőbe, csak a következő évben. Akkor is igy van ha a mérleget leadom o3.hóban, tudom hogy meg fog érkezni a támogatás o5.31-ig, és meg is érkezett? Ha még sem érkezik meg de a mérlegbe bekerült, akkor most önreviziózás a megoldás?

Válasz

A támogatás elszámolása sokrétű, és a kérdésből nem derül ki a pontos cél, ezért feltételezzük, hogy működési célú támogatásról van szó.

A működési költségre kapott támogatások elszámolása a következő:

A működési költségre visszafizetési kötelezettség nélkül kapott támogatást nem rendkívüli bevételként, hanem egyéb bevételként kell elszámolni. Az összemérés elvéből adódik, hogy az egyéb beételként elszámolt támogatás összegéből a tárgyévben költséggel, ráfordítással nem ellentételezett összeget az adóév végén a passzívák között kell kimutatni.
 
Ha a támogatás összege a mérleg fordulónapjáig megérkezik, akkor az elszámolás a következő:  

T 384 Elszámolási betétszámla K 9634  Költségek, ráfordítások 
ellentételezésére kapott támogatás

Ha az üzleti évhez kapcsolódó igényelt támogatás összege a mérlegkészítésig
megérkezik, akkor a könyvelés a következőképpen változik:

T 391 Bevételek aktív időbeli K 9634  Költségek, ráfordítások  elhatárolása   ellentételezésére kapott támogatás, 

Sajnos hiába tudom, hogy az adott kérdésben szereplő támogatás meg fog érkezni májusig, ha a mérlegkészítés időpontja március akkor sajnos nem szabad lekönyveni, önrevíziózni kell!