Tagi hitel kamata

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne,hogy ha a tulajdonos személyesen közreműködő tag( tehát nem munkaviszony) által nyújtott tagi hitelre kamat jövedelmet szerzett 2009-ben, akkor ez egyéb jövedelemnek minősül. Ebben az esetben tőle a kifizető levonja az szja-t és ez után 29% Tb járulékot vagy 11%-os Ehot kellett a kifizetőnek fizetnie 2009-ben? Illetve volt-e még további fizetési kötelezettsége abban az évben?

Válasz

A feleknek a kölcsönszerződésben kell a kamat mértékéről megállapodniuk, annak mértéke akár nulla százalék is lehet. Így a tagi kölcsön kamatmentesen is nyújtható.
A tagi kölcsön nagysága, összegszerű meghatározása során figyelemmel kell lenni a Tao-tv. 8. §-a (1) bekezdésének j) pontja, továbbá (5) bekezdése előírásaira is, ugyanis a kötelezettség összegének megállapításánál a tagi kölcsön összegét is számításba kell venni. Ez azt jelenti, hogy a tagi kölcsön is része annak a kötelezettségnek (függetlenül attól, hogy a társaság a tagi kölcsön után fizet-e vagy sem kamatot), amelynek az átlagos állománya alapján meg kell vizsgálni, hogy az meghaladja-e a saját tőke adóévi átlagos állományának a háromszorosát.
Amennyiben ez fennáll, a saját tőke háromszorosát meghaladó kötelezettséggel arányos kamattal növelni kell az adózás előtti eredményt. Az adózás előtti eredmény növelésénél valamennyi fennálló kötelezettségre felmerült kamatot figyelembe kell venni.
A tagi kölcsön visszafizetésének időbeli korlátja nincs, a visszafizetés (illetve a törlesztés) időpontját a kölcsönszerződésben kell rögzíteni.
Ha a magánszemély tag a tagi kölcsön után kamatot kap, akkor az az Szja-tv. 65. §-a szerint nem minősül kamatjövedelemnek. A magánszemély által így (kamat)bevételként megszerzett összeg adókötelezettségét a magánszemély és a kamatjövedelmet nyújtó társaság között fennálló jogviszony és a szerzés körülményei figyelembevételével kell megállapítani, és ennek megfelelően kell a kifizetőt, illetőleg a magánszemélyt terhelő adókötelezettséget teljesíteni. Ez azt jelenti, ha a kölcsönt nyújtó tag munkaviszonyban van, a kapott kamatot összevont jövedelemként terheli az szja és a társadalombiztosítási járulék, ha tagi jogviszonyban van, akkor is összevonandó jövedelemként terheli az szja és a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás.