SZJA

Kérdés

T.Szakértő! Abban az esetben, amikor a cég telephelye egy családi ház, és az irodaként az egyik szoba negyedrésze, a műhelyként a kerti parkolója szolgál. A családi ház tulajdonosa a cégvezető élettársa. A rezsi számlák a Ö nevére szólnak. Kérdés: Milyen módon, és arányban lehet a rezsi tovább számlazást elvégezni. Milyen adó vonzata lesz a kiszámlázónak? Köszönettel:

Válasz

A közüzemi költségek díjának megtérítésére két lehetőség van.
Először is, a felek kötnek egy bérleti szerződést és megállapodnak a bérleti díjban. Ez a díj úgy kerül meghatározásra, hogy fedezetet nyújt a felmerült rezsiköltségekre is.
A másik lehetőség, annak megállapítása, hogy a közüzemi díj a családi ház hány négyzetméterén merül fel, majd kiszámítják, hány négyzetméter területet használ a vállalkozás. A pontos számítások eredményeképpen a felmerült költségekből a használattal arányos részt terhelik át a vállalkozás részére. 
Ebben az esetben a felek a bérleti szerződést úgy kötik, hogy a bérlő a bérleti díjban a közüzemi díjakat is megtéríti a bérbeadó részére.
Adózása: 2011-től a bérbeadás önálló tevékenységből származó jövedelem, amely azt jelenti, hogy a bevétel és a költségek különbözete után az adóalap kiegészítéssel növelt jövedelem után 16 %-os adót kell fizetni
A költségek elszámolására használhatjuk a 10%-os költségátalányt.
Számítás:
Jövedelem: ( Bevétel – 10 %-os költágátalány) x 1,27
Adófizetési kötelezettség:   Jövedelem x 16 %
Ez összesen 18,288%-os adóteher.