Szja!

Kérdés

Bérlünk egy lakást 60 ezer ft-ért számlával vettük ki, de egy cég nevére, (ahol a párom dolgozik mint alkalmazott) lesz a számla kiállítva az lenne a kérdésem, hogy - mennyit kell fizetnünk albérleti díjat? - vagy 60+ szja? - vagy ki fizeti az szja-t? - esetleg a tulaj(aki magánszemély), mert visszatudja igényelni? Nagyon fontos lenne a válasz, ha lehet email-re!Előre is köszönöm!

Válasz

Albérleti díjat a tulajdonossal kötött szerződésnek megfelelő összegben kell fizetni.
Amennyiben tehát a megállapodás 60.000 Ft-ról szól, akkor ezt az összeget kell a bérbevevőnek ( Önöknek ) a bérbeadó felé teljesíteni. Adózni a bérbeadó fog.

Az Szja. tv. más elven működik, mint az Áfa tv. itt jövedelem szerzőt terheli fizetési kötelezettség, levonási joga pedig szja tekintetében  senkinek sem keletkezik.

Az, hogy a cég nevére szól a számla, lehetőséget biztosít a számlán szereplő társaságnak, hogy ezt a díjat - egyéb fizetési kötelezettség nélkül - elszámolja költségként, mivel az Szja tv. 1.számú mellékletének 8.6. ponjta értelmében a munkavállaló szolgálati lakásban történő elhelyezése adómentes juttatás.