Szellemi termék aktiválása

Kérdés

Tisztelt Szakértők! A cég ahol dolgozom,vásárolt egy szoftvert. A cég akitől vásároltuk eljön betanítani. A betanítás költségét leszámlázta, ezt úgy tudom rá kell aktiválni a szellemi termékre. Viszont kiszámlázta azt is nekünk, amennyibe kerül neki, hogy eljön hozzánk, mint útiköltséget. Azt nem tudom, hogy ezt az útiköltséget rá lehet-e aktiválni a szellemi termékre? Ha nem akkor hogyan kellene könyvelni? Köszönöm szépen a segítséget!

Válasz

A vállalkozásnak a beszerzett és a számviteli törvény alapján befektetett eszköznek minősülő - szoftverek értékét - ha azok tulajdonjogát is megszerezte - a beszerzést követően az immateriális javak között, szellemi termékként kell kimutatnia.
 Ez esetben a szoftver bekerülési értékét az általános előírások alapján kell meghatározni, ennek megfelelően annak részét képezi minden, a szoftver megszerzése, létesítése, üzembe helyezése érdekében - az üzembe helyezés időpontjáig felmerült -, a szoftverhez egyedileg hozzákapcsolható tétel.
Abban az esetben viszont, ha a vállalkozás a szoftver tulajdonjogát nem szerezte meg, csak a szoftver használati jogát, akkor annak a bekerülési értékét az immateriális javak között, mint vagyoni értékű jogot kell állományba venni.

A szellemi terméknek minősülő szoftverek (amikor a vállalkozás a szoftverek tulajdonjogát is megszerezte) bekerülési értéke megállapítására vonatkoznak.
A szellemi terméknek minősülő szoftver bekerülési értékének részét képezik a szoftver telepítéséhez, üzembe helyezéséhez és rendeltetésszerű használatához kapcsolódó tételek is, amennyiben azok felmerülése közvetlenül kapcsolódik a szoftver beszerzéséhez (ideértve többek között a telepítés előkészítésének, a szoftvert használó munkatársak betanításának és a szükséges próbaüzemeltetésnek a költségeit is ).
A kérdésben jelzett útiköltség a fentiek értelmében a betanítási költség részét képezi.  
A szoftver aktiválására számviteli értelemben (a terv szerinti értékcsökkenés elszámolásának megkezdésére) csak a rendeltetésszerű használatbavételt követően, az üzemszerű, rendszeres alkalmazás előfeltételét jelentő tesztelés, személyzeti továbbképzések stb. végrehajtása után kerülhet sor, azzal, hogy a szoftver bekerülési értékét a számviteli aktiválást megelőzően is szellemi termékként kell kimutatni.