számvitel

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy utazási irodát könyvelek, akik saját utat (vadvizi evezést) szerveznek Ausztriába, ahol bérelnek egy házat az elszállásolás végett és pozició számos árrés áfát alkalmaznak. Sajnos akárhogy kutakodtam az interneten, kérdezősködtem a szakkönyv boltokban, sehol nem találtam a témában olyan könyvet, ahonnan kicsit okosabb lehetnék az utazási iroda könyvelésében. Fórumokon is kérdezősködtem az interneten, de elég ködösen válaszolgattak a kérdéseimre. Most viszont év vége felé le kellene rendeznem a főkönyvet, de képtelen vagyok rá, mert az utazásra kapott előleg számlákon egyenlegek maradnak, holott minden út befejeződött dec.31-ig. Tudna nekem segíteni valaki? Válaszát előre is köszönöm

Válasz

Az  utazásszervezési tevékenység esetén az adóalap az utazásszervező árrése, amely az utas által térítendő összegnek és az utazásszervező adóalany által más adóalanytól igénybevett szolgáltatás adót is tartalmazó összegének a különbözete.

Adózás értelemszerűen csak pozitív árrés esetén merülhet föl, azaz, ha az árrés negatív, akkor árrésként nulla összeget kell figyelembe venni, így ekkor adófizetési kötelezettség nem keletkezik.
Abban az esetben azonban, ha az árrés pozitív, akkor ez az árrés adóalapot képez, amelyre vonatkozóan az általános forgalmi adót rászámolva kell megállapítani
Az utazásról a szervező kiállítja a számlát, ha előlegfizetés történik, akkor az előleget úgy kell tekinteni, mint amely az utazásszervező által számított árréshez viszonyítottan az adó arányos összegét is tartalmazta..
Amennyiben az út lezárult nem értem hogyan maradhat egyenleg a lezárult úthoz kapcsolódó előleg számlán!