Szabályzatok

Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! A 398/2012.(XII.20.) Korm. rendelet 3. § (3) szerint a mikrogazdálkodó számviteli politikát nem készít. A jelenleg hatályos számviteli törvény 14.§ (5). bekezdése szerint " A számviteli politika keretében el kell készíteni: a) az eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzatát; b) az eszközök és a források értékelési szabályzatát; c) az önköltségszámítás rendjére vonatkozó belső szabályzatot; d) a pénzkezelési szabályzatot." Kérdés:A fentiek alapján akkor a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készítő vállalkozó nem köteles a szabályzatok elkészítésére, ebből eredően az ott szabályzott kötelezettségek betartására? Ezt én nem hiszem el,valószínű,hogy valami elkerülte a figyelmünket,vagy törvény alkotóknak. Kérném a segítségüket. Köszönettel: K. Marianna

Válasz

Valóban 2013. január 1-től a 398/2012.(XII.20.) Korm. rendelet 3. § (3) értelmében már nem kell számviteli politikát készíteni a mikrogazdálkodóknak.
Mikrogazdálkodónak számít a társaság, ha két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket:
•    a mérlegfőösszeg a 100 millió forintot,
•    az éves nettó árbevétel a 200 millió forintot,
•    az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma a 10 főt.