Szabadság és megbízási szerződés

Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Több kérdésem lenne. Kft.alkalmaz heti 1 nap 2 órában egy alkalmazottat. Az alkalmazottnak van heti 36 órás munkaviszonya máshol. Takarít a főállása után délután 4-5-ig. Kell e neki délutáni pótlékot számfejtenem? Milyen összeggel kell kiadnom a szabadságát, ha fix bruttó 10.000 Ft a fizetése: elosztom a 10000 Ft-ot a hetek számával. Például 4 munkanap esik egy hónapban akkor 10000/4=2500 Ft/nap a szabadság összege? Mivel nem dolgozik minden nap és ugyanannyi nap illeti meg, mint főállásban, így a heti 2 nap pihenőnapot meghagyva úgy tudom 5 nap szabadságot kaphat, hiába dolgozik 1 napon. Hogyan bérszámfejtem, ha havi 4 napért kap fix 10000 Ft-ot kap? Ezekre a plusz szabadság napokra jár fizetés vagy a 10000 Ft-ba kalkulálom bele? A másik téma a megbízási jogviszony. Mivel jelenleg a bérszámfejtő gyeden van, megbízási szerződéssel szeretne egy cég alkalmazni egy bérszámfejtőt meghatározott időszakra és hetente csak 1 napra( kb fél évig). Megteheti ilyen jogviszonyban vagy csak munkaviszonyban alkalmazhat bérszámfejtőt? Köszönöm válaszukat!

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Műszakpótlékot nem kell elszámolnia, továbbá a szabadságát a napi távolléti díjának megfelelően kell kiadni. A távolléáti díj kiszámítása a következő havibéres esetében:

A személyi alapbér/az aktuális munkanapok számával X a távollát napjainak a számával!

Ilyen esetekben javalom az 5/2-es munkahétre való kiigazítást.

Amennyiben a megbízott bérszámfejtőt a telephelyen kívánják alkalmazni, akkor nagyon nem ajánlom a megbízásos jogviszonyt!! Határozott idejü munkaszerződést ajánlanék!

 

üdv