OEP bevétel elszámolása

Kérdés

Egy gazdasági társasági formában működő egészségügyi szolgáltató a betegellátás után járó OEP bevételt árbevételként hogyan számolja el?Alapvetően üzemgazdasági szemlélet szerint a teljesítés időszakára kellene a bevételt elszámolni, azonban a 43/1999 III.3.kormányrendelet 6/C § szerint ha egy szolgáltató megszűnik, akkor a megszűnés után már csak a jogutód kaphatja meg a korábbi betegellátás után járó díjat. Ebben az esetben az üzemgazdasági szemlélet helyett pénzforgalmi szemléletben kellene árbevételként elszámolni a járó díjat? Egyéb esetben a mérlegben követelésként kimutatott 2 havi díj összege nem tükrözi a valós vagyoni helyzetét a Társaságnak.

Válasz

Az egészségügyi alapellátás díját árbevételként, számla alapján lehet könyvelni
 (T 311 - K 91-92).
Amennyiben a számlázott érték visszaigazolása az OEP által megküldött kimutatásokból, illetve a ténylegesen átutalt (jóváírt) összegekből, a társaság számvitel-politikájában meghatározott mérlegkészítés időpontjáig nem állapítható meg, akkor a számlázott értéket helyesbítő számla kiállításával korrigálni kell.
 
Az összemérés számviteli alapelv nem teszi lehetővé, hogy a társas vállalkozás csak a pénzügyileg is rendezett bevételeit számolja el. A bevételeknek és a költségeknek ahhoz az időszakhoz kell kapcsolódniuk, amikor azok gazdaságilag felmerültek.