Nyugdíjas ügyvezető járulékfizetési kötelezettségei

Kérdés

T. Szakértő! Adott egy 2 személyes Kft. Mindketten tagok és ügyvezetők is. Az egyik ügyvezető /vezető tisztségviselő/ a társaság ügyvezetését munkaviszonyban látja el. Neki van 36 órát elérő munkaviszonya. Ő csak az ügyvezetői teendőket látja el. A másik ügyvezető nyugdíjas vezető tisztségviselő(nők 40 éves saját jogú ny.) a társaság ügyvezetését megbízási jogviszonyban látja el a Társasági Sz. szerint. Részmunkaidőben dolgozik nyugdíj mellett 2 másik helyen. A Kft-ben az ügyvezetésért nem részesül díjazásban, de személyesen közreműködik napi 2 órában 35000 Ft díjazásért. Milyen jogviszonya keletkezik a Kft-ben, és ez után milyen járulékokat kell elszámolni, hogyan kell a NAV felé bejelenteni. Elnézést a hosszú kérdésért, de annyi félét olvastam már, hogy nem lehet kiigazodni a válaszokon. Kérem mielőbbi válaszukat. Tisztelettel Pappné Vera

Válasz

Tisztelt Kérdező!

A NAV társas vállalkozásokra vonatkozó 2014-es tájékoztatója is kitér az Ön által felvázolt esetre. Ez esetben a nyugdíjas személy egyrészt megbízásban ügyvezető, másrészt személyes közreműködő, azaz a társaságon belül többes jogviszonya keletkezik.

Kiegészítő tevékenységet folytató: az a társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytat, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.

Kiegészítő tevékenységet folytatóként a 35 000 forint után nyugdíjjárulékot kell fizetnie, és megfizeti a havi 6 810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot.  Mivel egészségügyi szolgáltatási járulékot egyidejűleg egy jogviszonyban kell megfizetni, így a másik jogviszonyában ilyen fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

üdvözlettel,